Foto: TT
Foto: TT

Wada stramar åt astmareglerna

Wada ändrar på reglerna för astmamedicin
0:51 min

Antidopningsorganisationen Wada ändrar nu reglerna för astmamedicinering för idrottare. Maxdosen per dygn blir densamma, 1 600 mikrogram salbutamol, men från och med nästa år blir det inte tillåtet att ta hela dosen på kort tid, säger Thorild Widvey, styrelseledamot i Wada, till NRK.

– Nu anges en maxdos på 800 mikrogram var tolfte timme. Det är för att förhindra att det tas för stora doser salbutamol över kort tid, säger hon.

Den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby har straffats med avstängning och fråntagna segrar för att han inte ansökt om dispens för att få använda högre doser av astmamedicin än det tillåtna. Han hade dessutom tagit tre doser på sammanlagt 15 000 mikrogram under fem timmar inför en tävling, enligt domen, uppger SVT. Det är nästan tio gånger så mycket som den tillåtna dosen.

Widvey vill inte säga att det är Johnsrud Sundby-historien som ligger till grund för beslutet.

– Processen är lång och grundlig om vad som ska finnas på dopningslistan, baserat på information från många olika instanser, säger hon.

Martin Johnsrud Sundby överklagar inte dopningsdomen till högsta instans i Schweiz, erfar norska TV2. Orsaken ska vara att den norske längdskidåkaren ser små möjligheter att få en ändrad dom.

Han stängdes av i två månader från och med den 11 juli och har blivit fråntagen segrar både i den totala världscupen 2014/15 och Tour de Ski samma säsong. Det norska skidförbundet har tagit på sig ansvaret för misstaget.

Norsk astmamedicin och skidåkning har varit på tapeten hela året. För några år sedan startades ett norskt forskningsprojekt för att undersöka hur prestationen påverkar idrottare med astma - trots att projektet inte hade godkänts. Läs mer om det här.

Relaterat

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".