Lars-Christer Olsson.
Lars-Christer Olsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Olsson: ”Det är en skandal”

Det är inte bara Uefas nye ordförande som är kritisk till förändringarna av det europeiska cupspelet som ska ge stora ligor fler platser.

Även den europeiska ligaorganisationen EPFL vill riva upp beslutet.

"Det är en skandal", säger ordföranden Lars-Christer Olsson.

Uefa tänker ge de stora ligorna i Europa fler platser i Champions League och Europa League med start säsongen 2018-2019. Det är EPFL, som representerar 32 europeiska fotbollsligor, kraftigt emot.

"Uefa är uppenbart rädda för de stora klubbarna. Vi vill att Uefa startar om processen. Det har inte gått rätt till", säger Olsson till Svensk elitfotboll, där han också är ordförande.

EPFL:s kritik handlar främst om att Uefa inte rådfrågat eller lyssnat på ligornas och de små- och medelstora klubbarnas önskemål. Olsson säger att EPFL har en överenskommelse med Uefa som eventuellt kommer att sägas upp om inte processen görs om.

"Då kommer förutsättningarna för de europeiska klubblagstävlingarna helt att ritas om. En utveckling som ingen skulle tjäna på", menar Olsson.

Europeiska fotbollsförbundets nye ordförande Aleksander Ceferin har sagt att han vill riva upp beslutet om förändringarna just för att det pressades igenom för snabbt under en period när förbundet stod utan ledare. Den förre ordföranden Michel Platini tvingades avgå då han blev avstängd tidigare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".