Isaksson. Foto: TT
Foto: TT och Yle Foto: Janerik Henriksson/TT

Finland: ”Håller på Europa mot Sverige”

Yles Isaksson: "Hatkärlek till storebror Sverige"
6:09 min

Finland misslyckades stort i World Cup-ishockeyn. Noll poäng och bara ett mål. Nu när laget är utslaget håller man på Europa i söndagens semifinal mot Sverige, det menar Janne Isaksson på finska Yle.

– Det finns en liten hatkärlek till storebror Sverige. Skulle man ta ett snitt från finska hockeyvänner tror jag fler skulle ställa sig på Europas sida,säger Isaksson till Radiosporten.

Hur deppigt är det i Finland efter noll poäng och bara ett mål i World Cup?

– Det var ingen stor chock att vi inte gick vidare. Alla visste att vi i material inte kunde matcha nästan inget lag i turneringen. Men många hade inte tänkt att vi skulle vara så chanslösa och vara borta redan innan sista omgången. Så visst har det varit lite deppigt. Men det har inte varit några chockrubriker.

Vilka får kritik, är det spelarna eller tränaren Lauri Marjamäki?

– Marjamäki är en ung tränare och The Next Big Thing i Finland. Han är guldkalven och får mycket förlåtet i och med materialet. Han gör sin första turnering. Alla vet att vi kommer ha ett mer slagkraftigt lag i OS i Pyongchang.

Vilka spelare hoppas ni slår igenom till OS 2018?

– Aleksander Barkov, hela Finland förväntar sig att han om några år kommer tillhöra en av NHL:s bästa centrar. Sen har vi tonåringarna som kan bli hur bra som helst. Patrik Laine kan bli bäst i världen, kanske inte om två år, men om fem år. Sen har vi Sebastian Aho, inte samma stjärnglans, men kan bli en minst lika viktig spelare. Sedan Jesse Puljujärvi, han kommer spela i NHL kommande säsongen. Det enda frågetecknet för framtiden är backarna, säger Isaksson.

Fråga

Mer om World Cup 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".