Basketligan längtar efter AIK Djurgården. Foto: TT, collage SR
Foto: TT, collage SR

Basketligans längtan efter AIK och Djurgården

Reportage: Basketsverige om AIK och Djurgården: ”Behövs flaggskepp också”
4:10 min

Inte ett enda stockholmslag i högsta herrligan i basket den här säsongen. Men nästa år kan två välkända klubbar göra entré.

AIK och Djurgården. De stora stockholmslagen, mest kända för sin fotboll och ishockey.

Men nu är de på gång i basket också. Något som välkomnas av de mer etablerade basketklubbarna ute i landet. Norrköping Dolphins tog SM-silver i basket i våras. Lagets coach är Adnan Chuk.

– Jag tror både AIK och Djurgården har bra chans att ta sig upp i finrummet nästa år. Jag ser det som ett spännande projekt som båda bygger och hoppas verkligen att de är här nästa år.

Vad skulle det ge Basketligan tycker du?

– Jag tror definitivt att så stora varumärken som AIK och Djurgården är, kan locka mycket publik och det kan bli riktiga publikfester och de klubbarna kan också locka bra spelare, som gör att ligan blir ännu starkare.

Stockholm är utan lag i herrarnas basketliga den här säsongen. AIK och Djurgården har tagit sig upp i basketettan, serien precis under den högsta ligan.

Av vad jag hört från initierat folk som jobbar där så tycker jag att det låter jättespännande.

– Jag kan inte så mycket av Djurgårdens satsning men av det jag har läst om AIK:s satsning och det jag hört från initierat folk som jobbar där så tycker jag att det låter jättespännande. Det är varumärken som har en del muskler och fans och det kan göra en hel del för basketen, säger Borås nye tränare Jonte Karlsson och fortsätter.

– Självklart är det så att det måste finnas lag i Stockholm för att basketsporten ska kunna växa, så jag tycker det är jättebra att de gör det.

Jämtlands coach Torbjörn Gehrke trycker också på vikten av att ha lag från Stockholm i den högsta serien.

– Utan basket i huvudstaden är det svårt att skapa ett nationellt intresse. 

Och Torbjörn Gehrke med grönvitt hjärta ser fram emot att att få tampas med de välkända lagen från Stockholm.

Jag själv är ju hammarbyare, de andra får gärna komma upp så kan vi köra över dom.

– Just AIK och Djurgården har ju en idrottskultur, det är fans och ett genuint idrottsintresse. Sedan om det handlar om handboll, innebandy, hockey eller fotboll det spelar liksom ingen roll. Svensk basket går mot en ny vår till mötes med Djurgården och AIK och förhoppningsvis även Hammarby. Jag själv är ju hammarbyare, de andra får gärna komma upp så kan vi köra över dom.

På damsidan är Alvik enda stockholmslag i högsta serien. Favoriterna Umeå Udominates lagkapten Agnes Norström tycker också att satsningen som AIK och Djurgården gör ser intressant ut.

Där tror jag att Stockholms framtid ligger basketmässigt.

– Det är jättekul, just för att det är klubbar som kan idrott på en hög nivå och hur det är att ha en hållbar organisation. Där tror jag att Stockholms framtid ligger basketmässigt.

BC Luleås herrtränare Peter Öqvist har flera åsikter om att lag som AIK och Djurgården ser ut att ta över i huvudstaden.

– Jag vill inte att alla Stockholms ungdomskrigare, jag tänker Fryshuset och Alvik och alla de här fina ungdomsföreningarna, att de inte blir bortglömda. De gör ett jäkligt bra jobb, säger Öqvist och fortsätter.

– Men det behövs flaggskepp också, då blir det mycket enklare. Det är starka varumärken på väg upp och jag tror att det gynnar alla. Jag ser fram emot att följa deras utveckling, fram tills det att de piskar mitt lag förstås...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".