Skellefteås målvakt räddar när Luleås Jacob Lagace kommer fri.
Skellefteås målvakt räddar när Luleås Jacob Lagace kommer fri. Foto: Robert Granström/TT

Skellefteå vann dubbla möten mot Luleå

Johan Alm, Skellefteå: ”Man får göra dipparna så korta som möjligt”
2:09 min

Derbyhettan var densamma, tempot lika högt och Joakim Lindströms mål lika vackert. Det mesta var sig likt i det andra norrderbyt på mindre än 24 timmar. Men målvakterna var utbytta och slutresultatet ett annat när Skellefteå slog Luleå med 3-2.

Båda lagen hade bytt målvakter. Trots storspel av både Skellefteås Gustaf Lindvall och Luleås Joel Lassinantti fick bägge nu agera båsöppnare när Joni Ortio i Skellefteå och Filip Gustavsson i Luleå tog plats mellan stolparna.

Efter 8.29 tvingades Luleåmålvakten plocka pucken ur nätet för första gången. Det var Jimmie Ericsson som visade både vilja och skicklighet när han först krigade sig loss från en hakning och sedan också överlistade Luleåmålvakten under den avvaktande utvisningen.

Luleå hade inlett bäst men efter Skellefteås 1-0-mål var det hemmalaget som tog över intiativet. Luleå spelade oerhört tätt och fysiskt och tog tillbaka taktpinnen i den andra perioden. Där var norrbottningarna klart hetare och gjorde också 1-1 efter att grävt fram pucken bakom Skellefteås mål. På pass från Anton Hedman kunde den förre Skellefteåspelaren Petter Emanuelsson, tillbaka efter ett par misslyckade säsonger i San José, göra sitt första mål för sin nya klubb.

Den andra perioden gick klart till Luleå, men bara spelmässigt. Efter 17.10 slog Skellefteås Joakim Lindström till igen, precis som kvällen innan. Efter en vunnen tekning i anfallszonen vandrade han på känt manér in i banan innan han med sitt patenterade handledsskott satte upp pucken i Filip Gustavssons plockhandskryss. 2-1.

Luleå jobbade stenhårt för att få till en kvittering men Joni Ortio storspelade i Skellefteås mål och släppte inte förbi sig någon puck förrän sju sekunder före slutsignalen. Då hade redan Emil Pettersson avgjort matchen genom att sätta 3-1 i öppet mål.

Dubbelmötet mellan de båda nordligaste SHL-lagen gav flera besked. Ett besked var att Luleå blir att räkna med i vinter, nu var laget värt mer än den enda poäng man fick med sig på två matcher. Ett annat besked var att Skellefteå står starkt på målvaktssidan med Gustaf Lindvall och Joni Ortio, finländaren som lämnat Calgary Flames organisation för spel i SHL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".