2016 World Cup Europa-Tre Kronor.
Foto: Nathan Denette/TT

Snöplig förlust i semin för Tre Kronor

Henrik Lundqvist: "En stor besvikelse. Det svider."
1:11 min

Drömmen om en första svensk World Cup-titel gick i kras.
Turneringsöverraskningen Europalaget vann semifinalen i förlängning med 3-2. 

– Självklart är det en besvikelse. Det kändes riktigt bra när vi gick in i förlängningen, men de fick ett läge och satte den, säger Daniel Sedin till Radiosporten.

– Det känns tungt, det är en tom känsla. Vi förlorar mot ett bra lag, säger en dämpad Victor Hedman till Radiosporten.

– Vi får jaga i stort sett hela tredje perioden och får in det viktiga målet. Sedan har vi ju lägen i förlängningen, små marginaler och tungt att vara på fel sida, fortsätter Victor Hedman.

Tre Kronor har aldrig vunnit World Cup och får vänta ytterligare på seger i den prestigefyllda turneringen.

Laget fick ett drömläge att nå sin första final sedan 1984, men turneringsskrällen Europalaget snodde finalplatsen mitt framför näsan på Henrik Lundqvist och de andra svenskarna.

Lundqvist skulle slå bort pucken bakom mål, men en motståndare kunde fiska upp pucken vid sargen och spela fram Tatar som fick öppet mål efter bara 3.43.

– Jag kommer tillbaka efter att ha stoppat pucken bakom målet. Jag får en dålig vridning, gör första räddningen men sen när den går på hans bakre skridsko har jag inte tillräcklig fart för att komma över på andrapucken. Man hoppas att någon ska komma och plocka upp den, men tyvärr, säger Henrik Lundqvist till Radiosporten om målet som avgjorde matchen.

– Det är bara en stor besvikelse. Vi hade en stor chans att ta oss till final. Vi hade alla kvaliteter för att utmana Kanada men nu får vi inte den chansen. Det svider, fortsätter Lundqvist.

Tre Kronor började matchen bra och styrde och hade full koll i den första perioden.

När Nicklas Bäckström slog in en målvaktsretur från Jaroslav Halak efter 2.31 av andra perioden, sedan Patric Hörnqvist skymt Halaks sikt på Anton Strålmans skott, såg allt perfekt ut.

Men någonstans där och då började det gå snett.

Tre Kronor drog på sig två raka utvisningar, Europalaget tog över och började skapa vassa chanser.

Henrik Lundqvist fick kliva fram och göra några vassa räddningar - men till slut kom kvitteringen.

Marian Gaborik gjorde 1-1 efter 16.27 sedan han ensam mot två svenska backar fått avsluta och pucken gled retfullt i sakta fart mellan benskydden på Lundqvist och i mål.

Det skulle bli ännu värre.

Europalaget chockstartade i den tredje perioden. Efter bara tolv sekunder slog Tomas Tatar in ledningsmålet på en retur från Lundqvist sedan det svenska målvaktsesset tappat det första skottet från slovaken.

Erik Karlsson räddade förlängning åt Tre Kronor med sin 2-2-kvittering med bara 4.32 kvar av den tredje perioden.

Men sedan fick Tatar sista ordet i matchen.

– Det framhölls ju på många håll att det här var det bästa svenska laget någonsin, det tycker jag inte alls att det var, säger Radiosportens expert Challe Berglund.

– Men ett tillräckligt bra lag för att kunna ta sig ett final, så det är klart att det är ett misslyckande, fortsätter Berglund.


Sverige-Lag Europa 2-3 (e förl 0-0, 1-1, 1-1, 0-1

Andra perioden: 1-0 (2.31) Nicklas Bäckström (Anton Strålman, Patric Hörnqvist), 1-1 (16.27) Marian Gaborik (Christian Ehrhoff, Anze Kopitar).

Tredje perioden: 1-2 (0.12) Tomas Tatar (Andrej Sekera), 2-2 (15.28) Erik Karlsson (Henrik Sedin, Daniel Sedin).

Fjärde perioden: 2-3 (3.43) Tomas Tatar (Mats Zuccarello, Anze Kopitar).

Skott: 39-31 (10-5, 9-16, 17-8, 3-2).
Utv, Sverige: 3x2. Lag Europa: 4x2.

Domare: Dan O'Halloran, Kanada, och Dan O'Rourke, do,
Publik: 12 595.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".