Rory McIlroy vinner PGA-slutspelet.
Rory McIlroy vinner PGA-slutspelet. Foto: Kevin C. Cox

McIlroy vann PGA-slutspelet – och 100 miljoner kronor

USA-tourens sista slutspelstävling i Atlanta blev en rysare, där särspel krävdes för att utse en segrare.

Efter fyra särspelshål stod till slut nordirländaren Rory McIlroy som slutsegrare, vilket innebär att han även tar hem hela slutspelet.

– Jag spelade verkligen bra i veckan och det kändes som att mitt spel föll rätt ut, sade han i segerintervjun.

Det innebär att nordirländaren även tar hem hela slutspelet och golfens största prissumma, 100 miljoner kronor. Rory McIlroy kommer länge minnas 16 hålet på golfbanan East Lake i amerikanska Atlanta.

På fjärde och sista rundan i PGA-slutspelets sista deltävling slog Rory McIlroy sitt andra slag på par 4-hålet, och från 125 meters håll kunde han höra från publikjublet att bollen rullat ned i koppen.

Slaget hjälpte Rory till sex under par, tillräckligt för att ta sig till särspel mot amerikanen Ryan Moore (även han gick rundan på 64) och Kevin Chappell, som var i delad ledning inför rundan med två slag, men fick nöja sig med 66 slag.

Chappell föll bort i första särspelshålet, medan Moore och McIlroy följdes åt med par på banans 18:e och 15:e hål. Sedan, på det fjärde särspelshålet, var det dags för det 16:e igen.

McIlroy fick nöja sig med en birdie den här gången. Men Moore lyckades bara med par. Och slutspelsrysaren var avgjord. Otroligt!, sammanfattade McIlroy själv resultatet.

– Jag kunde inte kontrollera vad de andra gjorde, det enda jag kunde göra var att försöka att spela riktigt bra golf, säger han till NBC i segerintervjun och fortsätter:

– Jag vill bara gå ut och spela på det sättet som jag planerat.

Amerikanen Dustin Johnson som var i ledning efter de första två rundorna, hade delad ledning med Chappell efter tredje, och hade ett guldläge att ta hem hela slutspelet, spelade bort sig när det gällde.

Han föll på söndagen som en sten i tabellen. Efter en - jämfört med vad han tidigare presterat - katastrofal omgång på 73 slag slutade amerikanen på en delad sjätte plats och en andraplats i slutspelet. Trea i det sammanlagda slutspelet kom amerikanen Patrick Reed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".