Sam Allardyce
Sam Allardyce: Foto: AP

Engelska förbundskaptenen i skandal – blev smygfilmad

Sam Allardyce pressad efter avslöjande
0:45 min

Englands nye förbundskapten i fotboll, Sam Allardyce, har hamnat i blåsväder. Han ska i utbyte mot pengar ha erbjudit hjälp till affärsmän att runda regler som förhindrar att tredje part kan "äga" fotbollsspelare.

Tidningen The Telegraph publicerar en video där Allardyce ses förhandla ett avtal med män som uppger att de representerar ett utländskt bolag som hoppas kunna tjäna pengar på Premier Leagues miljardtransfermarknad. Männen var egentligen journalister under täckmantel.

Vissa agenter håller på med regelfusket hela tiden, säger Allardyce i inslaget.

– Man kan komma runt det (reglerna). Det stora pengarna finns uppenbarligen här, säger tränaren och berättar att han var med och skrev ett tredjepartsavtal med en ecuadoriansk spelare under sin tid i West Ham.

Reglerna infördes av det engelska fotbollsförbundet (FA) 2008 för att förhindra att företag äger andelar i fotbollsspelare. Internationella fotbollsförbundet Fifa följde efter 2015.

FA ska nu se över det som The Telegraph avslöjat och har bett tidningen om att få alla uppgifter om Allardyce.

Den nye förbundskaptenen, som träffade de falska affärsmännen redan innan han tog ut sin första trupp, kritiserar även sin företrädare. Han kallar Roy Hodgson för "Woy" och säger att denne var obeslutsam. Han sade också att det engelska landslaget underpresterat för att det funnits psykologiska hinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".