SÖDERTÄLJE 20150429 Södertäljespelarna jublar efter serger och Svenska mästare efter onsdagens SM-final 5 av 7 i basket SM-finalen mellan Södertälje och Uppsala på onsdagen Foto: Sören Andersson / TT
Foto: Sören Andersson / TT

Därför dominerar Södertälje Kings – enligt konkurrenterna

Här är hemligheten bakom Södertälje Kings framgångar
3:27 min

Fyra SM-guld i rad och favoriter till ett femte. Vad är hemligheten Södertälje Kings i herrarnas basketliga. Vi frågade några av tränarna hos Södertäljes argaste konkurrenter om guldklubbens styrkor.

Jämtlands coach Torbjörn Gehrke, inledde sin tränarkarriär i Södertälje 2003. Så här förklarar han Södertäljes framgångsformel.

– Södertälje har ju varit bra sedan 60-talet. Det finns en kultur, det finns en historia. Det är före detta spelares barn som växer upp som har fått lite extra hjälp på vägen, före detta spelare som går in som tränare för ungdomar, säger Gehrke och fortsätter.

– De har också haft en otroligt spelare i Tony Bizaca som varit där under hela den här perioden, och inte att förglömma coachen Vedran Bosnic. Kontinuitet är något väldigt viktigt.

Norrköping Dolphins som gick till final i våras leds av Adnan Chuk.

– Jag har spelat fem år i Södertälje. Det är en klubb som är välorganiserat basketmässigt och självklart har de en bra coachstab som får med sig grabbarna och pushar de till sitt yttersta.

Jonte Karlsson, landslagchefen som nu återigen är klubbcoach, för Borås ger en enkel förklaring till Södertäljes framgångar inom svenskt herrbasket.

– Jobbar man hårt och man är väldigt konsekvent och man har sin egen idé så brukar det bli bra resultat. Jag tror inte att Södertäljes taktik är så mycket bättre än andra lags. Det är mer sätter som Vedran Bosnic jobbar på och hur han lyckas få spelarna att att tro på den här idén.

Relaterat

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".