2012 Basketprofilen Jonte Karlsson. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Jonte Karlsson tillbaka vid sidlinjen

Jonte Karlsson om att vara klubbcoach igen
3:54 min

Borås basket ses som en av utmanarna till favoriterna Södertälje i herrligan i basket. Det kanske mest intressanta nyförvärvet står vid sidlinjen.

Jonte Karlsson, en av de största profilerna inom svensk basket gör comeback vid sidlinjen igen som coach för Borås.

– Jag kände att jag var klar på förbundet, det hände ett par saker där och så fick jag en fråga av Borås och det passade bra. Jag känner att det är kul att jobba med själva sporten, jag är inte inte så mycket för politik och administration. 

Jonte Karlsson som inte bara varit expertkommentator för Radiosporten, han har spelat OS för Sverige 1980, han har en lång landslagskarriär med tre SM-guld och ett som tränare.

Han tror sig veta varför Borås ville ha just honom.

– Jag tror att de ville ha en ny inriktning och det jag kanske står för att jag är strukturerad och framför allt är jag en emotionell människa, säger Jonte Karlsson och fortsätter.

– Vi pratar väldigt mycket att vi ska ha aggressivitet och intensitet, att vi ska göra en bra produkt för publiken där man känner att, oj de här killarna kämpar. Man vill inte se de där loja superstjärnorna som springer omkring och inte tar i.

Hur ska det bli att stå vid sidlinjen igen med all press och allt adrenalin?

– När jag skulle göra vår första träningsmatch var jag nervös och det var jag väldigt förvånad över i min ålder. Men det har blivit bättre. Dessutom är jag en annan typ av människa än jag var när det begav sig sist. Då var jag lite stressad av andra saker i livet, säger han och fortsätter.

– Jag har redan blivit beskylld för att jag är tråkig, men det är klart att det kommer brinna i huvudet på Karlsson i år också.

Så det kommer bli lugnare och lite mindre skrik och pekande från Jonte Karlsson? 

– Nej, jag pratar mycket med spelarna och pekar, och jag är med. Om inte jag är engagerad hur ska de vara det. Men jag ska hålla mig ifrån att bli vansinnig mot domare och publik. Jag är lite lugnare, men jag är fortfarande väldigt aktiv, annars är jag inte Jonte Karlsson och då är det värdelöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".