Sam Allardyce
Sam Allardyce: Foto: AP

Sam Allardyce får sparken efter avlyssningsskandalen

2:39 min

Engelska fotbollsförbundet FA sparkar förbundskaptenen Sam Allardyce efter avlyssningsavslöjandet.

– Han har klantat till sig rejält och gjort sig omöjlig på förbundskaptenposten, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

Det blev en kort tid (67 dagar) som förbundskapten för England för Sam Allardyce.

Han ska i utbyte mot pengar ha erbjudit hjälp till affärsmän att runda regler som förhindrar att tredje part kan "äga" fotbollsspelare.

Tidningen The Telegraph publicerar en video där Allardyce ses förhandla ett avtal med män som uppger att de representerar ett utländskt bolag som hoppas kunna tjäna pengar på Premier Leagues miljardtransfermarknad. Männen var egentligen journalister under täckmantel.

Vissa agenter håller på med regelfusket hela tiden, säger Allardyce i inslaget.

”Man kan komma runt det (reglerna). Det stora pengarna finns uppenbarligen här, säger tränaren och berättar att han var med och skrev ett tredjepartsavtal med en ecuadoriansk spelare under sin tid i West Ham”.

– Det Allardyce har gjort är att han sagt till vad han tror var agenter att det finns en väg att komma runt de regler som FA själva satt upp att som handlar om att tredje part inte får äga spelare och hur man som manager själv kan tjäna pengar. Som förbundskapten så blir det väldigt svårt att sitta kvar, säger Henriksson. 

Reglerna infördes av det engelska fotbollsförbundet (FA) 2008 för att förhindra att företag äger andelar i fotbollsspelare. Internationella fotbollsförbundet Fifa följde efter 2015.

Sam Allardyce, som träffade de falska affärsmännen redan innan han tog ut sin första trupp, kritiserar även sin företrädare. Han kallar Roy Hodgson för "Woy" och säger att denne var obeslutsam. Han sade också att det engelska landslaget underpresterat för att det funnits psykologiska hinder.

Under dagen höll FA, enligt The Guardian, en rad krismöten innan de slutligen bekräftade att Allardyce får lämna sin post.

"Allardyces beteende, som det rapporterats om i dag, var olämpligt för Englands förbundskapten. Han accepterar att han har gjort en felaktig bedömning och har bett om ursäkt. Men på grund av allvaret i det han gjort har FA och Allardyce kommit överens om att avsluta kontraktet med omedelbar verkan", skriver FA bland annat.

U21-landslagets förbundskapten Gareth Southgate tar tillfälligt över ansvaret över Englands landslag under de kommande fyra VM-kvalmatcherna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista