En maskerad man på en fotbollsmatch.
Hårdare tag mot masker för ansiktet på arenor. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Förslag om maskeringsförbud till våren

Supporterpolis Anders Hallesjö: ”Utmärkt förslag”
0:55 min

Regeringen föreslår ett generellt maskeringsförbud vid idrottsevenemang från den 1 mars 2017.

Undantag gäller för den som täcker ansiktet av religiösa skäl, hälsoskäl eller på grund av hårt väder.

– Men det är väldigt ovanliga situationer. Vad det här handlar om är att när man går på fotboll eller ishockey finns det ingen rimlig anledning att vara maskerad, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Tidigare har regeringens så kallade huliganutredare föreslagit att det ska bli straffbart att maskera sig på idrottsevenemang, om den maskerade stör den allmänna ordningen. Det förslaget fick kritik av bland andra Advokatsamfundet.

– Det här förslaget är betydligt rakare och tydligare, säger Anders Ygeman som inte ser större problem med efterlevnaden av förbudet.

TT: Men hur effektivt är förbudet när någon maskerar sig tillfälligt, slänger i väg ett knallskott och sedan tar bort maskeringen?

– Då kommer polisen med hjälp av den omfattande kameraövervakningen på de allsvenska arenorna att kunna lagföra den personen, både för att ha slängt knallskott och för att ha överträtt maskeringsförbudet, svarar ministern.

Anders Hallesjö, chef för supporterpolisen i Göteborg, ser positivt på förslaget.

– Det är ett utmärkt förslag som vi länge har sett fram emot. På längre sikt blir jobbet att vi försöker ingripa mot maskering och i förlängningen försöker minska brännandet av bengaler. Jag tror att det är många som är rätt trötta på det, säger han till Sveriges Radio.

Majoriteten av remissinstanserna är positiva till det nya förslaget som regeringen beslutar om i form av en lagrådsremiss. Förbudet föreslås träda i kraft den 1 mars 2017, ungefär en månad innan fotbollsallsvenskan börjar igen.

– Jag hoppas naturligtvis att färre personer maskerar sig och att vi ska få färre ordningsstörningar. Men det här hjälper inte mot alla problem som finns med ordningsstörningar inom fotboll, det vore naivt att tro, säger Anders Ygeman.

Han betonar att ordningen generellt blivit bättre på fotbollsmatcherna, trots kraftigt ökade publiksiffror och att färre poliser bevakar matcherna jämfört med för tio år sedan.

– Ibland kan det låta som att allt med fotbollen är elände, men det är tvärtom. Vi har en i grunden positiv utveckling.

I mars 2013 presenterade den nationelle samordnaren Björn Eriksson den så kallade huliganutredningen. Delar av förslagen har helt eller delvis genomförts.

Bland annat är det bestämt att polisbevakning inte ska kosta pengar. En lag om kameraövervakning har införts. Avstängningstiden för supportrar är förlängd från ett till maximalt tre år. Björn Eriksson efterlyste också ett maskeringsförbud.

Det har tagit tid att utreda ett lagförslag om maskeringsförbud så att förbudet inte riskerar att komma i konflikt med grundläggande rättigheter. Först nu är ärendet utrett och remissbehandlat.

Regeringen föreslår ett generellt maskeringsförbud vid idrottsevenemang från den 1 mars 2017. Undantag görs för dem som täcker ansiktet av religiösa skäl, hälsoskäl eller på grund av hårt väder. Straffet föreslås bli böter eller fängelse i upp till sex månader.

Svenska fotbollförbundet har redan infört maskeringsförbud i sitt regelverk.

Mer om Fotboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".