Joakim Haeggman.
Joakim Haeggman. Foto: TT.

Haeggman: ”På papperet ser USA överlägsna ut”

Joakim Haeggman: ”Det är den största lagtävlingen vi har”
4:15 min

USA är favoriter att vinna Ryder Cup. Det säger Joakim Haeggman som var förste svensk att spela lagtävlingen för Europa 1993.

Haeggman spelade Ryder Cup 1993 och var med som assisterande kapten för Europa 2002 och 2004.

– Det är den största lagtävlingen vi har och det är enda tillfället när vi spelar helt utan prispengar. Det är bara prestigen som står på spel, säger han.

Europa har vunnit åtta av de tio senaste mötena. Men USA har som vanligt de högst rankade spelarna och får bära favoritskapet inför tävlingen på Hazeltine i Minnesota. 

– På papperet i år ser amerikanerna överlägsna ut. Att de också spelar i USA gör att de får gälla som favoriter trots att lagmaskinen Europa också ser bra ut.

Hur kommer det sig att Europa ofta lyfter sig mer än USA?

– Vi lever mer tillsammans på vår tour. När vi spelar i Europa flyger vi runt i hela världen. Europatouren är idag inte bara i Europa utan även i Asien, Sydamerika och Australien. Vi åker runt över hela jordklotet och äter middagar ihop och spelar och tränar ihop. Kors och tvärs över landgränserna på ett helt annat sätt än de amerikanska individualisterna.

Henrik Stenson ser ut att bilda par med Justin Rose när Ryder Cup-golfen inleds i morgon. Duon, som vann tre av tre matcher när Europa vann mot USA för två år sedan, spelar foursome tillsammans under torsdagens träning.

Mer om Golf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".