Amerikansk fotbollsförbundet är en av fyra förbund utan kvinnor i förbundsstyrelsen.
Amerikansk fotbollsförbundet är en av fyra förbund utan kvinnor i förbundsstyrelsen. Foto: TT

Svenska förbunden långt ifrån jämställda

2011 satte Riksidrottsförbundet, RF, ett tydligt jämställdhetsmål att 2017 ska inget kön vara representerat med mindre än 40 procent i specialidrottsförbundens styrelser. Men på fem år har nästan ingenting hänt, visar Dagens Nyheters granskning.

Bara 26 av 71 förbund uppnår målet i dagsläget visar DN:s granskning, och i fyra av förbunden finns det noll kvinnor i styrelsen.

Siffror som inte är acceptabla enligt RF:s ordförande Björn Eriksson.

– Men då är det vårt ansvar att göra något. Vi måste fundera på vad vi ska sätta in för åtgärder, säger Eriksson till tidningen.

Enligt målsättningen som RF satte upp 2011 skulle inget kön vara representerat med mindre än 40 procent i idrottsförbundens styrelser. Men med bara ju månader kvar till RF:s stämma 2017 ser det ut som att idrotts-Sverige inte kommer att nå upp till målet. Under onsdagen samlas riksidrottsstyrelsen för att diskutera problemet.

Enligt Björn Eriksson kan en av förklaringarna ligga i idrottsrörelsens organisation.

– Vi i RF är ingen koncernledning som talar om för dotterbolag vad som gäller. Vad det handlar om är att påverka de olika specialidrottsförbunden, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".