IOK: Inte OS-attentat i London

Torsdagens attentat i London har ingen koppling till stadens utnämning som OS-värd 2012. Det säger IOK-delegaten Gunilla Lindberg till Radiosporten.
– Beslutet om OS i London kom ju för bara några timmar sen och det här verkar ju vara planlagt sen länge, säger Lindberg.

Internationella olympiska kommittén (IOK) kopplar inte ihop terrordåden med OS-omröstningen.

– Vi har fullt förtroende för att de brittiska myndigheterna kommer att se till att spelen i London är säkra, säger IOK:s Giselle Davies till TT.

Med anledning av händelserna i London ställs allt firande av gårdagens omröstning in.

Säkerheten kring OS har länge varit ett hett tema. Flera attentat har riktats mot arrangerande OS-städer och städer som sökt OS. Minns t ex attentatet mot den israeliska truppen i München 1972 och bomben mot Atlanta-OS 1996.

Men ordföranden i den Svenska Olympiska Kommittén, SOK, Stefan Lindeberg tror inte säkerheten i London kommer bli ifrågasatt på grund av bomberna under torsdagen.

– Kortsiktigt föder ju en sån här situation chock och spekulationer, men säkerheten är redan så hög under OS, att det inte ska bli några problem i London.

– Vi hade ju OS i Salt Lake City bara några månader efter 11:e september och redan då var säkerheten väldigt hög, säger Stefan Lindeberg.

Bombattentatet verkar inte påverka idrotten i någon större omfattning, varken i London eller i övriga världen. Men något firande i den engelska huvudstaden med anledning av att man fick OS 2012 blir det inte.

Radiosporten
radiosporten@sr.se