Radiosportens kommentators-par Magnus Wahlman och Lars-Gunnar Jansson anser att SDHL-klubbarna borde göra mer för att locka publik till matcherna.
Radiosportens kommentators-par Magnus Wahlman och Lars-Gunnar Jansson anser att SDHL-klubbarna borde göra mer för att locka publik till matcherna. Foto: TT/Radiosporten

Experten sågar SDHL-klubbarna: ”Måste ha en seriös hållning”

Lars-Gunnar Jansson: "Måste ha en seriös hållning"
1:35 min

Kvalitén på spelet går framåt i SDHL.
Men inte matcharrangemangen.
Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson är kritisk mot hur klubbarna hanterar matcherna.
– Det är trist för spelarna, säger han.

De flesta är överens om att kvalitén på spelet i SDHL, som den högsta damserien i ishockey numera heter, hela tiden blir bättre.

Men på läktarna ser det fortfarande likadant ut. Hälften av klubbarna har publiksnitt på under 100 personer, och endast Luleå har ett publisknitt (303) på över 130 åskådare.

En av kvällens matcher i serien, Brynäs–Leksand, lockade blott 85 personer.

En anledning till de små åskådarmassorna kan vara de undermåliga matcharrangemangen, anser Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson, som var på plats i Gävle och kommenterade kvällens match.

– Damhockeyn har ju kommit för att stanna, verkligen. SHL-lagen har ju lag, och andra också. Men ska vi nu prata i seriösa termer om hockey för damer så måste vi också, tycker jag, ha en seriös hållning i arrangemangen.

– Det är ju lite trist för spelarna att de inte uppmärskammas lika mycket som killarna. Det är ju nästintill inte en människa på läktarna. Jag har ingen aning om hur mycket matchen har marknadsförts i Gävle, men de är ju värda att några kommer och tittar.

Jansson anser att det är klubbarnas ansvar att bättra på arrangemangen och göra matcherna mer attraktiva för publiken.

– Det här måste klubbarna, det är inte förbundet, som måste sätta till att det blir ett arrangemang som är värt namnet.

Som ett exempel på hur snålt arrangerad matchen är berättade kommentatorn Magnus Wahlman i sitt referat att den stora entrén till arenan Gavlerinken var släckt och låst under matchen.

Matchen? Den vanns av Brynäs med 2–0.

Mer om SDHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".