Håkan Dahlby under OS i Rio de Janeiro.
Håkan Dahlby under OS i Rio de Janeiro. Foto: TT Nyhetsbyrån

Håkan Dahlby om OS-smärtan och framtiden

Håkan Dahlby om smärtan: ”Kunde påminna om att föda barn”
4:24 min

Den svenske dubbeltrap-stjärnan Håkan Dahlby hade ett smärtsamt OS, både resultatmässigt och fysiskt. En njursten förstörde för 51-åringen som nu har en ny skyttebana att träna – och satsa vidare på – mot VM och EM. 

Håkan Dahlby tävlade med smärtor under OS, där det blev uttåg redan i kvalet för OS-silvermedaljören från London 2012. Det visade sig att han drabbats av njursten och cystor i njuren.

– Jag frågade en läkare hur hon skulle ranka smärtan av en njursten. Hon sa att hon själv haft en sådan, och att det kunde påminna om att föda barn. Då kan du ju räkna ut själv att det inte är det bästa sättet att prestera med den smärtan, säger Dahlby till Radiosporten.

Nu är frågan om man kommer att satsa vidare mot nästa OS, i Tokyo 2020.

– Om det blir ännu ett OS kan jag inte säga något om. Däremot har jag inte tänkt lägga bössan på hyllan. Jag vill skjuta VM och EM nästa år i Ryssland och Azerbajdzjan.

Goda nyheter för Dahlby är att han nu kan träna mer och med mer kvalitet på en ny bana som invigs under lördagen av Södertälje/Nykvarns jaktskytteklubb. En bana som han själv varit med och investerat i. 

– Jag har äntligen fått skjutbanan färdig. I morgon är det invigning för den nya olympiska trap-banan. Sveriges finaste, absolut. Det blir tävling redan på söndag där och jag kan bedriva en mycket bättre träning än tidigare. Jag kan satsa inte bara på dubbeltrap utan även på olympisk trap – jag tänkte att jag skulle bli bra i det också. 

Är olympisk trap mer intressant för dig i ett eventuellt OS?

– Vad ska jag säga, jag var ute och sköt dubbeltrap och sköt 29 av 30, så jag är i bra skytteform. Om jag kommer att bli någon världsstjärna i den andra grenen har jag ingen aning om i dag. Men jag ska naturligtvis ge det ett bra försök nu när jag kan träna på en ny bana, säger Dahlby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".