Foto: TT
John Guidetti och Albin Ekdal är två spelare i det svenska laget. Foto: TT

Blir det målkalas mot Bulgarien?

Janne Andersson: "Vet inte hur de resonerar"
3:39 min

Sverige har hittills bara gjort två mål i VM-kvalet i fotboll.
Det oroar inte förbundskaptenen Janne Andersson inför kvällens match mot Bulgarien.
– Man får inte göra sådan stor grej av det. Fortsätter vi komma till avslut så kommer målen, säger han.

Han säger dock att han vill se att offensiven blir vassare till hemmamatchen på Friends Arena och att laget har gnuggat lite på det på träning. Samtidigt anser han att landslaget har "fläckar i försvaret" som de jobbat med.

Det som verkar vara det största frågetecknet för Andersson är hur Bulgarien kommer att spela. De bytte förbundskapten (till Petar Hubtjev) så sent som för någon vecka sedan, något som gör Anderssons jobb lite svårare.

– Man vet inte hur de resonerar, säger han till Radiosporten.

Att de precis bytt förbundskapten, hur mycket ställer det till det för dig?
– Jag vet inte om det ställer till det. Men det är klart, ibland är det enkelt att scouta en motståndare, då de haft samma coach och spelare en längre period, och då vet man ungefär vad som förväntas.

– Den här gången är det en annan typ av ingång till matchen. Det är svårare att veta vad som väntas. Därför är det viktigare att vi koncentrerar oss på vad vi ska göra.

Sverige spelade 1-1 mot Nederländerna och vann med 1-0 mot Luxemburg och har, precis som Nederländerna och Frankrike fyra poäng. Bulgarien har tre poäng. Deras försvar har läckt rejält. De släppte in tre mål mot Luxemburg och tre mot Frankrike. Dessutom hela sju i en träningsmatch mot Japan i somras.

Trots det vill inte Andersson utlova någon svensk målfest.

– De släppte in noll mot Portugal innan dess, så man ska inte gå på det. Men det är klart, de har släppt in mycket mål. Så jag hoppas att vi, om vi skapar mycket målchanser, för det var ett av minusen i den matchen, säger han till Radiosporten.

En del svenska spelare är trötta efter Luxemburgsmatchen i fredags som spelades på en tung plan.

– Vi har några frågetecken. Jag vill inte gå in på vilka det är men vi har några som är lite mer slitna och har lite mer ont. Den där planen i Luxemburg sög något enormt, den var mjuk och det var segt och tungt för spelarna, säger Andersson.

– Det kommer att påverka laguttagningen på något sätt. Hur har jag inte bestämt än.

Biljettförsäljningen till matchen har gått väldigt trögt, bara 20 000 biljetter var sålda häromdagen. Det fick landslagsspelarna att agera - de bjuder nu tusen personer på matchen.

– Vi i spelargruppen vill ha så mycket publik som möjligt på våra hemmamatcher, och därför har vi tagit initiativet att släppa 1 000 biljetter gratis. Vi hoppas att det är ett bra initiativ och att det är fler som kommer, säger Andreas Granqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".