Fakta Clostebol: Preparatet som Therese Johaug testats positivt för

4:38 min

Den flerfaldiga norska olympiska guldmedaljören och världsmästaren i längdskidor, Therese Johaug, har använt en läppsalva som innehåller dopningspreparatet Clostebol vilket är en anabol steroid.

Skidstjärnan ska, enligt ett pressmeddelande från det norska skidförbundet, ha använt sig av ett läppbalsam, Trofodermin, efter att hon bränt sig i solen under ett träningsläger i Italien i augusti månad.

En läppsalva som innehåller det förbjudna dopningspreparatet Clostebol.

Clostebol är en syntetisk anabol steroid som använts som prestationshöjande av flera idrottare genom åren. Det var utbrett i Östtyskland under 1970- och 1980-talet. Det ska tilläggas och betonas att Clostebol är en av de svagaste anabola steroider som finns.

– Det är kanske det mest effektiva preparatet man kan använda sig av om man ska dopa sig. Kroppen tar upp det här ämnet och bygger upp muskler helt enkelt, säger Magnus Ericsson, chef för dopningslaboratoriet på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Flera italienska cyklister, exempelvis Stefano Agostini, har testats positivt för preparatet Clostebol, liksom den italienske hockeyspelaren Igor Stella.

Johaug använde sig av den solskyddande läppkrämen Trifodermin efter rekommendation av det norska landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen, det uppger det norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Enligt Bendiksen var tuben på 30 gram och han sade på presskonferensen att Johaug använde 3,5 gram under behandlingen.

– Jag fattar inte varför man ska använda konstiga krämer, det duger väl med vanlig zinkpasta, säger Radiosportens längdskidexpert Torgny Mogren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista