Therese Johaug i skidspåret.
Therese Johaug i skidspåret. Foto: Matthias Schrader

Svenske experten ifrågasätter norska förklaringen till Johaugs positiva dopningsprov

4:56 min

Magnus Ericsson, chef för Dopinglaboratoriet, menar att det inte är helt säkert att Therese Johaug bara har fått i sig det dopningsklassade ämnet clostebol under perioden som hon uppger.

– Kanske inte syftet var att bygga muskler, kanske syftet var att återhämta sig, eller att läka det här såret det vet vi inte, det är vad hon säger, säger Magnus Ericsson, chef för dopinglaboratoriet på Karolinska sjukhuset i Huddinge, i Sportextra.

Efter den norska presskonferensen där en gråtande Therese Johaug förklarade att hon helt hade litat på landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen när hon använde läppsalvan, gick Sveriges Radios korrespondent till ett apotek i Rom och köpte samma typ av salva. På förpackningen fanns en röd symbol med en varning för att den innehöll ett dopningsklassat ämne.

– Det är ganska upprörande klantigt om man väger in alla grejerna med hur lätt det går att få tag på preparatet och hur väl märkt ändå preparatet är med en symbol för att det är dopningsklassat, säger Magnus Ericsson.

– De borde ha klarat av det här ganska enkelt och se att det inte är något man ska använda som elitidrottskvinna eller man, fortsätter han.

Hur mycket av ämnet clostebol krävs för att det ska bli prestationshöjande?

– Det är svårt, framför allt ska man ha ett långvarigt bruk och det vet man inte om hon har haft eller inte. Hon har ett positivt test. Det kan komma från krämen givetvis och det är väl det mest troliga, men det kan också vara så att hon har tagit det här under en längre period, det vet vi inte, säger Magnus Ericsson.

Enligt laboratoriechefen kan 3,5 gram av salvan – som norska landslagsläkaren hävdar att Johaug använde under behandlingen – räcka för att det ska ge utslag i ett urinprov.

– Det finns några studier på det här, och den finns i olika former, man kan injicera och ta substansen oralt och även smörja på den då. Om man tar 10 milligram oralt av den här substansen så kan man se den upp till 15 dagar beroende på vilka metaboliter man tittar på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista