Marit Björgen talar ut om Therese Johaug.
Marit Björgen talar ut om Therese Johaugs dopning. Foto: Poppe, Cornelius

Björgen funderade på att sluta när hon hörde om Johaugs dopning

Marit Björgen & Ingvild Flugstad Östberg stöttar Therese Johaug
19 min

Marit Björgen funderade på att sluta med skidorna när hon hörde om Therese Johaugs dopning.
– Jag har aldrig föreställt mig att Therese skulle hamna i en sådan här situation. Jag litar också fullt ut på vårt hälsoteam och det finns ingen garanti för att man själv inte hamnar i en sådan situation. Därför har tanken slagit mig om det är värt att hålla på, säger Björgen på en presskonferens i Holmenkollen.

För första gången har nu de norska landslagskollegorna kommenterar Therese Johaugs dopningsbesked. Det var i onsdags som Johaug samlade de övriga skidåkarna för att berätta vad som hänt.

– Det kom som en chock. Jag hade märkt på Therese att det varit något som hänt, sen samlade hon hela laget och berättade. Det var full stöttning från hela laget, säger Björgen.

Hon menar att hon likt Johaug litar fullt på läkarteamet med Fredrik S Bendiksen i spetsen och Björgen brukar inte heller dubbelkolla om hon fått okej från läkarna.

– Jag har varit med i 20 år och har full tilltro till det medicinska teamet och det har jag även efter det här. Men vi är människor och det är mänskligt att göra fel, säger Björgen som ändå menar att incidenten med Johaug kommer leda till förändringar.

– Jag förväntar mig att skidförbundet ser över våra medicinska rutiner. Men det här kanske gör att vi också tar mer ansvar själva och dubbelkollar allting. Så det här kan vara en väckarklocka. Det är vi utövare som till syvende och sist har ansvaret, säger Björgen.

På presskonferensen deltog även Ingvild Flugstad Östberg. Hon menar att norska skidåkarna kommer få leva av dopningsstämpeln under säsongen.

– I kölvattnet av det som varit i somras (astmaspraydebatten) gör inte den här saken det bättre. Det är inte så här vi vill att det ska framstå. När vi presterar på topp kommer det bli mer kritik, men det får vi vara beredda på. För vi vet var vi står.

Även Marit Björgen uppmanar folk att inte döma norska åkarna.

– Vi vet vilka vi är och ska ta oss igenom det här, säger hon och tror att Therese Johaug kommer tillbaka till spåren.

– Hon är stark. Jag hoppas vi får se henne tillbaka.

Mer om Therese Johaugs dopningsfall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".