Therese Johaugs medicin var dopnings-märkt.
Therese Johaugs medicin var dopnings-märkt. Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold

Johaug fick hela förpackningen – missade dopnings-varningen

Alexander Lundholm rapporterar
0:54 min

Therese Johaug fick hela förpackningen med läppsalvan av landslagsläkaren.

– Hon lade inte märke till dopningsvarningen, säger advokaten Christian B Hjorth.

Johaugs advokat säger till norska TV2 att Johaug fick förpackningen av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen med hans anvisningar om hur hon skulle använda salvan för de sönderbrända läpparna och med en försäkring om att salvan inte innehöll något dopningsklassat.

– Hon tog ut tuben ur förpackningen och kastade därefter denna. Hon lade inte märke till någon dopningsvarning. Hade hon gjort det hade hon självklart inte använt salvan, säger Hjorth.

På förpackningen till salvan Trofodermin fanns en varningssymbol att salvan innehöll en dopningsklassad substans. Det var den anabola steroiden clostebol.

Den förre direktören i internationella antidopningsorganisationen Wada, finländaren Harri Syväsalmi, är kritisk till att skidstjärnan Therese Johaug ännu inte stängts av för sin dopningsförseelse.

– Tänkt om det varit VM eller OS i morgon. Vad hade de gjort då? säger Syväsalmi till VG.

Finländaren anser att norsk skidsport, som tidigare i år haft Martin Johnsrud Sundby avstängd för ett mildare dopningsbrott, testar gränserna för vad som är tillåtet.

– Det verkar som att de håller till i en gråzon och ibland går de över den. Sundby gjorde det. Han blev dömd i Cas (idrottens skiljedomstol).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".