Den svenske läkaren Per "Pliggen" Andersson är oroad efter de senaste dopningskandalerna.
Den svenske läkaren Per "Pliggen" Andersson är oroad efter de senaste dopningskandalerna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sveriges skidläkare: ”Vår trovärdighet är hotad”

Per "Pliggen" Andersson: "En kulturell fråga"
5:54 min

Skidvärlden töjer för mycket på gränserna. Det säger svenska skidlandslagslagets läkare Per Andersson i öppenhjärtig intervju med Radiosporten.

Per Andersson är både Sveriges skidläkare och en av de mest centrala personerna i SOK:s (Sveriges olympiska kommitté) medicinska stab.

– Längdskidsporten är på väg att medikaliseras för mycket. Vi måste se till att synen på vår sport vrids ifrån läkemedel till rena prestationer och god hälsa, säger Per Andersson till Radiosporten, och fortsätter:

– Vi måste börja prata etik och moral. Vi måste diskutera vad som är rätt och riktigt.

Per "Pliggen" Andersson säger i intervjun att det nu är viktigt att det efter de senaste skandalerna är viktigt att alla tar ansvar, såväl i Sverige som i alla andra länder i skidvärlden.

I reportaget här ovan kan du även höra vilken som är Per Anderssons syn på tillit respektive tvång, särskilt när det gäller läkarens och de svenska åkarnas hantering av olika salvor och läkemedel – inte minst sådana som de kan ha skaffat någon annanstans.

– Vi uppmuntrar alla åkare att ta kontakt med mig, men juridiskt sett är det inget tvång. Det är den tilliten som är grunden för att vi ska ha en dopningsfri miljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".