Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Den svenska judokan Nicolina Pernheim.
Nicolina Pernheim vill ha en särskild klass för helt blinda. Foto: SR/TT

Svenska Paralympics-judokan Nicolina Pernheim kämpar för en rättvis parasport

Nicolina Pernheim: "Jag blir lite avundsjuk"
5:11 min

Den blinda judokan Nicolina Pernheim kämpar för att helt blinda ska få en egen paraklass.
Nu kan hennes dröm gå i uppfyllelse.

Den paralympiska judon har alltid bara innehållit en enda klass oberoende av utövarnas synfel.

Oavsett om du har varit helt blind eller om du ser så bra att du kan gå runt på stan på egen hand så tävlar du i samma klass, som avgörs beroende på din vikt.

Nicolina Pernheim tillhör kategorin som inte ser nånting. I tre raka Paralympiska Spel har hon frustrerad lämnat mästerskapen med känslan att det är orättvist.

– Hade jag inte behövt tävla mot de här personerna som ser så mycket mer, då hade det ju gått. Då hade jag ju tagit den där medaljen, säger hon till Radiosporten.

Reglerna som så tydligt gynnar den som ser mot den som inte gör det har fått till följd att allt färre helt blinda får chansen att tävla internationellt i Judo.

I många år har Nicolina Pernheim, tillsammans med sin pappa och tränare Martin Pernheim kämpat och kämpat för att få till en förändring - få till en egen klass för de som inte ser nånting - utan resultat. Men hon är inte ensam om att anse nu måste nånting ske. Nicolina är de aktivas representant i Det Internationella Blindsportförbundet, IBSA, och i den rollen får hon allt fler reaktioner från sina konkurrenter.

– Det är klart de är besvikna de som ser sämst. Jag har fått mail och meddelanden via Facebook från personer som inte får chansen att tävla eftersom de även på hemmaplan konkurreras ut, säger hon, och fortsätter:

– Och det är väldigt deppigt att man gör allt man kan och så får man inte chansen. Det känns som om allt går jättelångsamt och det behövs mer folk som tar det på allvar.

Och nu verkar det som att en förändring verkligen är på gång, även om det inte kommer att ske över en natt. Det är IBSA som ska driva frågan. Presidenten i förbundet heter Jannie Hamneshoi, och hon ger ett klart och tydligt besked idag.

– Det kommer att bli en förändring. Vi når det inte till Tokyo 2020 tror jag, men det ska komma en ändring och vi ska påbörja arbetet med det redan nu, säger hon.

Jannie Hamneshoi säger att det nu kommer att ske en grundlig genomgång av hur en förändring kommer att gå till - men hon är säker på att den kommer att genomföras. Det kommer inte att vara klart till nästa Paralympics i Tokyo om fyra år - men sen ska det finnas en egen klass för de blinda. Judon har varit en del av et Paralymiska programmet sen 1988. Andelen svårt synskadade har minskat hela tiden och de som ser har blivit allt fler. Därför är detta en väldigt viktig fråga för Det Internationella Blindsportförbundet enligt presidenten Jannie Hamneshoi, deras uppgift är att tillvarata intresset framförallt för dem som inte kan utöva sin idrott nån annan stans.

Nu inleds det noggranna och mödosamma arbetet med att få till en ny rättvis klassindelning inom Parajudon. Hur reaktionerna blir från berörda parter som till exempel den Paralymiska Kommitén IPC, ja det vet vi inte än eftersom beslutet om förändringar inte har spridits ännu.

Nicolina Pernheim har varit med i tre Paralympics. Att satsa på ytterligare ett kräver tid, pengar och stora uppoffringar.  Och hon har insett att förändringen inte kommer att ske till Tokyospelen om fyra år, men hon funderar ändå på ytterligare satsning. Då med ett mål som utifrån sett verkar näst intill omöjligt.

– Om jag väljer att satsa, då handlar det om att jag vill bli så bra att jag kan slå även seende, säger han.

Mer om Paralympics

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".