Mikael Tillström tränar den franske stjärnan Gael Monfils.
Mikael Tillström tränar den franske stjärnan Gael Monfils. Foto: TT Nyhetsbyrån

Gael Monfils som spelar Stockolm Open närmar sig första Grand slam-titeln – tack vare svenske Mikael Tillström

Tillström: "Vi förstår varandra"
3:15 min

En av Stockholm Opens stjärnspelare i år, världssjuan Gael Monfils, har spelat sin kanske bästa tennis i karriären under svenske tränaren Mikael Tillström. Och samarbetet fortsätter över nästa år.

Den 30-årige fransmannen Gael Monfils, för närvarande rankad sjua i världen, är Stockholm Open-tennisens högst rankade spelare i år.
Den atletiske fransmannen, känd för sitt spektakulära och yviga rörelsemönster har gjort en av karriärens bästa säsonger tillsammans med sin svenske tränare Mikael Tillström, där höjdpunkten kom i US Open där Monfils till slut fick ge sig mot världsettan Novak Djokovic i semifinalen.

Monfils, som gärna skämtar under intervjuer, är nöjd med samarbetet med sin nye tränare. Menfransmannen är är väldigt förtegen kring vad det är, rent konkret, som tränareTillström har adderat i fransmannens tennisspel.

– Vi har haft ett bra år så här långt, har tränat bra och han har definitivt hjälpt mig att bli en bättre spelare än jag var ifjol. Jag behåller det för mig själv och han behåller det för sig själv när det gäller vad vi jobbar med, säger Monfils till Radiosporten.

Mikael Tillström säger så här om det årslånga samarbetet med den franske världsstjärnan, som kommer att förlängas över 2017:

- Vi förstår varandra väldigt väl, vi har högt ställda mål. Han har kapacitet att vinna en Grand slam. Det är det vi spelar för.

Hur viktigt är Stockholm Open för Monfils och för dig?
– Alla turneringar vi kommer till försöker vi vinna såklart. Jag bor i Stockholm så det betyder ju extra för mig och han vill ju visa upp sig för de svenska fansen som följer honom extra nära.

Gael Monfils vann Stockholm open för fem år sedan (2011) och hoppas i år på enandra titel här i Stockholm, där han trivs väldigt bra. Frånsett kylan ochmörkret som ställer till det lite grand.

– Det är en vacker stad, men lite kallt så här års. Svenskar är väldigt trevliga. Det som är tufft är att det blir mörkt ute så tidigt. Mikael vill alltid käka middag vid 18-tiden och det är lite för tidigt. Jag vill äta vid 22-tiden eller 22.30. Det är lite kämpigt för mig att äta middag vid 18.00, säger Monfils och skrockar lätt.

Förstaseedade Gael Monfils inleder årets Stockholm Open med att möta portugisen Gastao Elias på onsdagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".