Therese Johaug
Therese Johaug. Foto: Jeff McIntosh/AP/TT

Therese Johaug inte testad för dopning på fyra månader

Magnus Ericsson: ”Viktigt med tester även under hårda träningsperioder”
2:07 min

Den norska skidstjärnan Therese Johaug hade inte testats på fyra månader när hon åkte fast i en dopningskontroll i september.

Therese Johaug har lämnat 18 rena dopningsprov sedan september 2015 enligt norska tidningen Dagbladet. Men i det 19:e provet, som togs den 16 september i år, fanns spår av den anabola steroiden clostebol. 

Enligt Therese Johaug själv har hon använt en läppsalva mot munsår och varit ovetandes om att den innehöll en otillåten substans.

Men mellan det 18:e och det positiva dopningsprovet har det gått fyra månader och det kan försvåra situationen för Johaug. För nu går det inte att säga säkert att det verkligen är läppsalvan som har gett utslag i dopningsprovet, det skulle också kunna vara något som hon har fått i sig tidigare.

– Injiceras anabola steroider kan det finnas kvar i kroppen i två till tre månader. Om det gått kort tid sedan hon senast hade testats, och det inte funnits något i det första provet, så hade det nog varit väldigt förmildrande, sade den svenske antidopningsexperten Åke Andrén-Sandberg till Dagbladet tidigare i veckan.

Magnus Ericsson, chef på dopinglaboratoriet på Karolinska sjukhuset i Huddinge, menar att det hade varit en fördel för Johaug om hon hade kunnat visa på ett rent dopningstest som tagits i till exempel augusti.

– Ja, exakt. Det hade varit bra för henne, det hade varit mycket bättre. Om man hade haft historik hade man kunnat visa att hon var ren innan hon tog den här salvan, säger han till Radiosporten.

Enligt den norska dopningsjägaren Inggard Leirem är det inte ovanligt att det går fyra månader mellan dopningskontrollerna.

– Jag är inte överraskad, hur ofta prover tas kan variera. Det är inte ovanligt att det kan gå fyra månader när det är utanför tävlingssäsong. Utövarna, speciellt de som är topp fyra, blir testade många tiotals gånger under en säsong, säger han till Dagbladet.

Men Magnus Ericsson anser att det är viktigt att även testa idrottarna under uppbyggnadsperioden.

– Det är viktigt att hålla koll på dem hela året. Vi följer idrottarna över tid, och då är det viktigt att få med prover även från hårda träningsperioder för att se hur personen varierar över tid, om det är något som försiggår, säger han.

Så kan man tänka att det är under uppbyggnadsperioden som man dopar sig, kan det vara så?

– Absolut, absolut. Det är inget sticka under stolen med.

Antidopning Norge har hand om Johaugs dopningsfall och utredningen beräknas vara färdig i början av november.

Mer om Therese Johaugs dopningsfall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".