Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: TT Nyhetsbyrån

RF-basen Björn Erikssons uppmaning till svenska basketförbundet: Ge dispens så att Noha Berhan i Huddinge får bära slöja

Björn Eriksson: "Idrotten ska vara öppen för alla"
2:39 min

Slöjförbudet i svensk basket fortsätter att vålla debatt. Basketförbundet lovar att försöka påverka det internationella förbundet.
Ordföranden i RF, Björn Eriksson, anser att lösningen är att ge dispens.
– Man ska kanske vara lite förstående, säger han till Radiosporten.

Vi är skyldiga att följa det internationella basketbollförbundets regler i basketettan och basketligan, skriver Mats Carlson, Svenska basketbollförbundet, i en replik på DN Debatt, sedan advokat Stefan Alvén skrivit att förbundet förbjudit slöja.

Fallet gäller 18-åriga Noha Berhan, som inte får spela för Huddinge i basketettan. Alvén är hennes ombud.

Förbundet gav henne dispens att spela kvalet till basketettan i våras, men avslog hennes ansökan om dispens för ligaspelet efter påbud från det internationella basketbollförbundet Fiba.

"Säkerheten måste alltid gå först, det är vårt ansvar som arrangör av idrotten", skriver Mats Carlson, men håller med Alvén om att det finns specialdesignade idrotts-hijab som gör det säkrare att idrotta med dem.

Han skriver att styrelsen kommer att diskutera hur man ska påverka Fiba "för att underlätta spel med huvudbonad". Fiba utvärderar just nu eventuella förändringar i regelverket.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson anser att det svenska basketbollförbundet ska ge Berhan dispens.

– Jag tycker kanske att man i det här fallet ska vara lite förstående och säga: "Okej, då kan vi ge en dispens". För man jobbar ju ändå vidare på att det internationella förbundet ska ta bort den här inskränkningen som vi ju i Sverige har lite svårt att förstå, säger han till Radiosporten.

Eriksson tror inte att risken är stor för repressalier från Fiba, om dispens ges till spelare som vill spela med slöja. Han bedömer det som "osannolikt" att Sverige skulle straffas med uteslutning från VM och EM.

– Med tanke på att det handlar om en individ som är en erkänt skicklig basketspelare – och det är inte farligt att spela i slöja – så tycker jag att nåd borde gå före rätt i ett sådant här fall, säger han.

Alvén skriver i sin debattartikel att svensk idrott har en skyldighet att rätta till beslutet så att Noha Berhan känner sig välkommen igen. Hon tränar fyra-fem gånger i veckan och hennes dröm är att bli professionell basketspelare i USA.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".