Therese Johaug under ett träningspass 2016.
Längdskidåkaren Therese Johaug under ett träningspass 2016. Foto: Poppe, Cornelius/TT.

Norsk idrottsadvokat: Domen mot Johaug kan dröja till nästa år

Enligt den norska idrottsadvokaten Gunnar-Martin Kjenner riskerar Therese Johaug att missa hela tävlingssäsongen i väntan på sin dom.

Under onsdagen kom beskedet att den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av under utredningen av hennes dopningsfall. Den norska antidopningsbyrån meddelade att Johaug blir avstängd från tävling och organiserad träning i två månader – eller tills en dom kommer.

Enligt idrottsadvokaten Gunnar-Martin Kjenner kan domen dröja till nästa år.

– Någon gång mellan nyår och påsk, skulle jag tro, säger han till nrk.no.

Om domen inte har kommit innan den 18 december då Johaugs två månader långa avstängning löper ut så kan påtalsnämnden hos Antidopning Norge besluta att förlänga avstängningen med ytterligare två månader. Det skulle innebära att Johaug missar fler tävlingar – kanske rent utav hela säsongen.

– Utifrån den erfarenhet jag har av utredningar så ser denna säsongen inte ut att vara aktuell. Men här kan jag inte vara säker, så klart, säger Gunnar-Martin Kjenner.

Antidopning Norge vill inte gå in på hur lång tid utredningen kommer att ta.

– Jag hoppas att vi blir färdiga inom två månader, säger påtalsnämndens ordförande Anstein Gjengedal till nrk.no.

Mer om Therese Johaugs dopningsfall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".