Maria Jansson
Maria Jansson satte Sverige-bästa i Schweiz i helgen. Foto: Privat.

Maria Jansson inför EM i 24-timmarslöpning: ”Jobbar nu för att få ner antalet toapauser”

Maria Jansson: "Varje steg är viktigt"
5:29 min

Maria Jansson från Sverige är regerande EM-etta i 24-timmarslöpning. På lördagen vill hon försvara titeln.

Banan mäter 1200 meter, på tartan och asfalt. Platsen är Albi utanför Toulouse i Frankrike.

Uppgiften är att springa så långt som möjligt på 24 timmar. Sedan får varje löpare lägga upp sitt dygn som man vill. Starten går kl 10.00 på lördagsförmiddagen.

– För min del bryter jag ner loppet i 6 timmarscykler, och ger mig belöningar efter varje sådan tidsperiod. Och jag vill nå en viss distans varje timme, säger Maria Jansson, Borlänge-tjej som nu bor i Stockholm.

Hon har sprungit 24-timmars sedan 2009, och kommit allt längre för varje år.

– Det jag jobbar på nu är att få ner antal toapauser. Jag siktar på en var sjätte timme. Men min tränare säger att jag bör sikta på två toabesök totalt.

Janssons personliga rekord, satt i en tävling i Basel i Schweiz, är 242 kilometer och 686 meter på 24 timmar. Världsrekordet är 10 kilometer längre.

– Jag hade jävligt ont med sex timmar kvar. Men det gick ju bra, minns hon.

Lyssna på intervjun och hör vilken sorts belöning hon ger sig själv var sjätte timme, vilket personbästa hon har i vanlig maraton, hur det är att springa hela den mörka natten, hur formen känns just nu och hur det brukar vara ställt med publiktrycket på läktarna vid en tävling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".