Sverige-Iran
1 av 9
Foto: Thomas Johansson/TT
Sverige mötte Iran på hemmaplan.
2 av 9
Foto: Thomas Johansson / TT
Svenska och iranska spelarna tillsammans.
3 av 9
Svenska och iranska spelarna tillsammans. Foto: Thomas Johansson/TT
De iranska spelarna tar en selfie efter matchen.
4 av 9
De iranska spelarna tar en selfie efter matchen. Foto: Thomas Johansson/TT
Irans tränare Maryam Nejati tillsammans med Pia Sundhage och Tahereh Salimpoor.
5 av 9
Irans tränare Maryam Nejati tillsammans med Pia Sundhage och Tahereh Salimpoor. Foto: Thomas Johansson/TT
Ailin från Född i Sverige, men mamma å pappa från Iran. Bor i Angered. 10 år. Anoosheh Zendehdel målar henne inför avspark.
6 av 9
Ailin från Född i Sverige, men mamma å pappa från Iran. Bor i Angered. 10 år. Anoosheh Zendehdel målar henne inför avspark. Foto: Joel Hansson/SR
Javad Amini och Behnaz Ahmadi från Iran. Bor i Göteborg.
7 av 9
Javad Amini och Behnaz Ahmadi från Iran. Bor i Göteborg. Foto: Foto: Joel Hansson/SR
Sami Bolouri, Arash Bolouri och Hannah Berntsson från Göteborg.
8 av 9
Sami Bolouri, Arash Bolouri och Hannah Berntsson från Göteborg. Foto: Joel Hansson/SR
Banafshe Bella Bagheri, Benjamin Ezadkhaha och Sima Abdi såg matchen på Gamla Ullevi.
9 av 9
Banafshe Bella Bagheri, Benjamin Ezadkhaha och Sima Abdi såg matchen på Gamla Ullevi. Foto: Joel Hansson/SR

Storförlust för Iran i historisk match

Reportage från Iran-matchen
4:48 min

Iran gick mållösa ur matchen mot Sverige, men hyllades ändå av publiken på Gamla Ullevi.

– Det här är en match jag aldrig kommer att glömma, säger Magdalena Eriksson till Radiosporten.

Sveriges förbundskapten tror att Irans landslag har en ljus framtid.

– Att de kommer till Europa första gången, att de spelar 0-0 i andra halvlek och spelar med stort hjärta och att de har en god teknik, då finns det alla möjligheter. Men det förutsätter att man dag ut och dag in kräver sin rätt att få spela sin fotboll, säger Pia Sundhage.

Bildspel från matchen

Mimmi Larsson nickade in 1-0 efter tre minuter. Då hade skillnaden mellan de båda lagen varit tydlig sedan avspark. Sverige sprang ner iranskorna som ytterst sällan kämpade sig över mittplan - då till publikens vilda påhejande.

Inför den historiska matchen - det är första gången Iran spelar en match utanför Asien - har det pratats om rankning och vad Sveriges lag egentligen får ut av den här matchen.

Men den entusiastiska publiken på 1 736 personer var ett tecken på att den här matchen inte främst handlade om resultat.

– Vad ska man göra när det är orättvisor, ska vi bara kliva över problemen som att vi inte ser dem? Så här tar vi ställning, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

– Vi är världsledande när det gäller det sportsliga, men vi vill också vara det när det gäller att visa vägen. VI kan ge de här kvinnorna lite hopp.

Varje gång iranskorna bröt ett av Sveriges många anfall jublade hela långsidan som rymde dagens publik. Och målvakten Mahdeyeh Molai, som hade en minst sagt intensiv kväll i Göteborg, fick massor av positiva påhejningar.

– Vi inom fotbollen kanske inte har alla svar, men vi kan i alla fall ta ställning. Världen behöver mer omtanke, inte tvärt om. Och man märker att det kan ge så många så mycket, de känner en enorm ödmjukhet av att möta omtanke. Det spelar ingen roll om det är från oss från förbundet, från Göteborgs stad eller från spelarna. Det var till och med så att en av deras delegater frågade vad baktanken var, säger Sjöstrand.

I den blågula startelvan fanns tre debutanter: Eskilstuna Uniteds Petra Andersson och Nathalie Björn samt Piteås Irma Helin.

Sveriges målskörd utökades i den första halvleken av Magdalena Eriksson och Olivia Schough som gjorde ett hattrick var innan pausvilan. Pia Sundhage valde därefter att byta fem spelare, och sedan tre till.

Trots att Sverige ledde med 7-0 och trots att Iran aldrig var nära att reducera fortsatte publiken att sjunga ramsor på persiska för full hals.

"Det spelar ingen roll hur matchen går, fortsätt kämpa!"

"Iranska tjejer är hjältar!"

Det hela avslutades med "vulkanen" i den 90:e minuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".