Madeleine Lindström (t.v.), Madeleine igen tillsammans med tvillingsyster Nathalie.
Madeleine Lindström (t.v.), Madeleine igen tillsammans med tvillingsyster Nathalie. Foto: Linn Nenzén/SR

Karate-talangen tillbaka efter cancern: ”Värsta tiden i mitt liv”

Madeleine Lindström: ”Som en ny fast ännu större tävling”
11 min

För drygt 1,5 år sedan vann hon ett historiskt junior-EM-guld i karate. Kort därefter drabbades då 15-åriga Madeleine Lindström av cancer. Nu är hon tillbaka på mattan, med blicken tydligt riktad österut mot Tokyo och OS 2020.

Madeleine Lindström är 16 år. Hon och hennes tvillingsyster Nathalie har tränat karate sedan dom var sex år. I början av  2015, när Madeleine var 15 år, tog hon som kadett ett historiskt guld vid junior-EM.

Det första svenska JEM-guldet på två decennier och första gången någonsin en svenska vann guld i JEM. Men bara två veckor senare, i samband med en tävling i Danmark, fick hon ont i axeln.

– Några veckor efter det fick jag ännu ondare i axeln men då kom NM och jag tog NM-guld. Sen började jag känna alldeles för mycket i axeln. Då blev jag lite orolig. Då sökte vi en sjukgymnast som gav mig övningar som jag skulle göra varje dag, ungefär i 40 minuter. Jag gjorde dem flitigt varje dag men det blev liksom inte bättre, berättar Madeleine.

I stället förvärrades smärtan och de sökte upp en läkare som konstaterade en inflammation i axeln och gav henne antiinflammatorisk medicin. Men Madeleine pappa insisterade på att axeln skulle röntgas.

– Då gjorde jag det och då misstänkte de en förändring i min axel och då sa pappa ”är det en tumör?”. Då sa de ”Ja, det är en tumör” och vi blev så himla chockade, eller hur Natta?

– Jag började garva lite, alltså att de sa att det var en tumör, jag blev jättechockad, säger tvillingsyster Natalie, som sitter bredvid Madeleine på den blå träningsmattan inne i träningssalen hemma i Tibblehallen i Täby norr om Stockholm.

– Några dagar efter det fick jag svar att det var cancer och hela min dröm… VM skulle vara förra året i november och jag var ju helt inriktad på det. Jag skulle ju ta VM-guld. Så jag bröt totalt ihop. Jag gick runt i det där läkarrummet och sparkade på dörren och började skrika och tänkte på VM. Jag skulle ta mitt VM-guld, inget annat existerade så jag var ju helt förstörd. Men sen började behandlingen veckan efter det. Så fick jag gå igenom 18 cellgiftsbehandlingar i sju månader.

Hur var den tiden?

– Det var den värsta tiden i mitt liv. Det var fruktansvärt jobbigt både psykiskt och fysiskt men det värsta var nog min axeloperation. Den var så smärtsam. Det är verkligen det värsta jag varit med om. Det var väldigt jobbigt.

Var du rädd för att dö?

– Nej. Eller vissa tillfällen fick jag dödsskräck. Men när jag fick cancerbeskedet så gick jag hem och skrev på min whiteboardtavla att jag kommer tillbaka ännu starkare, ännu snabbare i karaten och jag kommer bli superfrisk från cancer. Ingenting annat existerar. Det är det som gäller  och jag kommer ta mina mästerskapsguld. SM, NM, EM, VM och nu OS som är 2020. Det var som en ny tävling fast en ännu större tävling som jag skulle vinna. Stort.

Blicken är stadig, riktad österut och fyra år framåt i tiden. Tidigare i somras kom beskedet från internationella olympiska kommittén; att karate är en av dom nya sporterna till OS i Tokyo 2020. Ett besked som togs emot med stor glädje hos systrarna som hållit på med karate sedan de var sex år.

– Vi blev väldigt glada. Vi kände att karate håller på att bli en större sport. Man vill ju att den ska synas mer eftersom man lägger ned så mycket tid och kämpar så mycket. Så då blev vi jätteglada att karate blev med på OS, säger Nathalie.

Vi är längst ned i Tibblehallen i Täby norr om Stockholm. Här är de nästan varje dag, minst en gång, tränar med varandra, med pappa Lelle som tränare. Svettig efter kvällens träning minns Madeleine förra sommarens smärta.

– Jag kunde inte ens lyfta armen, då märkte man… Men när jag fick cancerbeskedet blev jag ändå lite lättad att jag inte hade orsakat skadan. För det hade betytt att jag hade tränat kroppen fel. Det låter väldigt knasigt men jag fick en lättnad att det inte var mitt eget fel.

Vad är Madeleines styrkor?

– Hon är väldigt brutal på ett positivt sett. Hon är aggressiv och det behövs verkligen inom karaten. Hon är väldigt explosiv. Hon är väldigt stark, säger Nathalie.

Hur mår du nu?

– Jag mår jättebra nu. Jag tränar väldigt mycket för att komma tillbaka och börja tävla igen, säger Madeleine.

Är cancern borta?

– Ja. Läkarna ser mig nu frisk.

Veckans vanliga träningspass, runt tio stycken karate, styrka och kondition, kompletteras nu också av rehab av axeln. Det var där cancern satt, i skelettet, i axelkulan.

Nu längtar 16-åriga Madeleine Lindström efter att tävla igen. Första målet är EM i början av nästa år.

– VM är också nästa år. Och det är i Egypten.

Är det rimligt att tro du kan ta dig dit?

– Ja, jag siktar ju på det. Mitt motto är man måste våga för att vinna och om man har viljan så finner jag min egen väg, till mitt mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".