Kristina Smigun i mitten tillsammans med norska duon Hilde Pedersen och Marit Björgen i Turin-OS.
Kristina Smigun i mitten tillsammans med norska duon Hilde Pedersen och Marit Björgen i Turin-OS. Foto: Anja Niedringhaus/AP/TT

Marit Björgen kan få OS-guld i efterhand om Smigun-Vähi fälls för dopning

Norska längdskidstjärnan Marit Björgen kan få ett OS-guld drygt tio år efter loppet i Turin. Enligt norska TV2 kommer idrottens skiljedomstol, CAS, att behandla Kristina Smigun-Vähis dopningsfall den här veckan.

I OS i Turin 2006 vann estländska stjärnan Kristina Smigun-Vähi både 10 kilometer klassiskt och 15 kilometer skiathlon.

Men 2014 avslöjades det att Smigun-Vähi var dopad i Turin. Internationella olympiska kommittén hade då gjort omtester på nedfrysta prover från OS 2006.

Estländskan själv har hela tiden hävdat att hon är oskyldig.

– Alla min tester, varenda en, var rena. De måste ha varit det eftersom jag aldrig använt några förbjudna substanser. Det känns ofattbart men i dag har jag hamnat i en ny situation där jag måste kämpa för min rätt, sade Smigun-Vähi 2014 i ett uttalande till nyhetsbyrån AP.

Enligt TV2 ska CAS ta upp ärendet den här veckan och skulle Smigun-Vähi bli dömd för det positiva dopningsprovet så kan Norge få flera OS-medaljer i efterhand.

Marit Björgen kan få uppgradera sitt silver på 10 kilometer klassiskt till ett guld och Kristin Störmer Steira kom fyra i båda loppen som Smigun-Vähi vann.

– Det är elva år sedan jag tävlade i Turin, det skulle vara märkligt att vinna en guldmedalj nu. Jag skulle hellre ha velat haft den i Turin, säger Marit Björgen till nrk.no.

Britta Johansson Norgren blev bästa svenska med en elfteplats på 10 kilometer klassiskt och en 14:e plats i skiathlon.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".