Arkivbild: Therese Johaug (t.v.) och Marit Björgen.
Arkivbild: Therese Johaug (t.v.) och Marit Björgen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Marit Björgen inte testad på sju månader

Marit Björgen: "Vi måste vara där för Therese som väninnor"
0:47 min

Norska skidstjärnan Marit Björgen har bara testats två gånger i år, det berättar hon själv för norska VG.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug hade inte testats på fyra månader när hon åkte fast i en dopningskontroll. För VG berättar nu Marit Björgen, den andra stora stjärnan på damsidan, att hon bara blivit testad två gånger i år.

Björgen, som är tillbaka i landslaget efter att ha fött barn, testades en gång i mars och så nyss under det pågående träningslägret i Italien. Det gör henne till en av dem i landslaget som blivit testad minst antal gånger, enligt VG.

– Jag blev testad en gång, tror jag. Det var i mars och nu när vi kom hit. Jeg blev testad en gång när jag var gravid, säger Marit Björgen till VG.

Marit Björgen tror att det kan bero på att dopningskontrollanterna fokuserat på sommaridrottare i år.

– Det har varit ett sommar-OS, så jag tippar att det har varit mer fokus på det under den här perioden, säger Björgen till VG.

Björgen fortsätter att stötta sin avstängda landslagskollega Therese Johaug och säger att hon vill träna med Johaug utanför landslaget, nu när Johaug är avstängd från landslagsträning.

– Så länge jag kan göra det så vill jag göra det, vi måste vara där för Therese som väninnor, säger Marit Björgen.

Mer om Therese Johaugs dopningsfall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".