Norska skidåkarna Martin Johnsrud Sundby och Finn Hågen Krogh i spåret.
Martin Johnsrud Sundby och Finn Hågen Krogh. Foto: Anders Wiklund/TT

Norge fortsätter med astmamedicin

Svenska läkaren: ”Kan öka kortsiktiga prestationsförmågan”
1:20 min

Friska norska längdskidåkare kommer fortsätta använda astmamedicin, trots den hårda kritiken.

Förra årets världscuptrea Finn Hågen Krogh säger att de kommer att fortsätta som förut.

– Ja. Vi kommer inte ändra någon praxis så vitt jag har hört förrän granskningskommittén eventuellt kommer med något annat besked, säger Finn Hågen Krogh till aftonbladet.se.

I somras straffades världcupvinnaren Martin Johnsrud Sundby efter att ha använt för hög dos astmamedicin och efter det bekräftade Therese Johaug och flera andra norska skidåkare att de också använt astmamedicin, trots att de inte har astma.

Det är tillåtet att använda astmamedicin till en viss gräns, men det anses oetiskt av många experter och läkare. En av de som inte tycker att det är okej för friska att använda medicinen är lungläkaren Lars Larsson, som jobbat för det svenska längdlandslaget.

– Ska man ta astmamedicin ska man ha astma, säger Lars Larsson till Radiosporten.

Enligt Lars Larsson visar forskningen tydligt att astmamedicin inte har nån positiv effekt i uthållighetsidrott. Men däremot kan det finnas positiva effekter när det kommer till mer sprintbetonad idrott.

– Astmamedicin i höga doser, högre än de som är tillåtna, kan öka den kortsiktiga prestationsförmågan under 30 sekunder, säger Lars Larsson.

Det norska förbundet har utsett en oberoende kommitté som ska utreda bruket av astmamedicin. Men i väntan på utredningens slutsatser verkar det alltså som om Norge fortsätter använda astmamedicinen, även på friska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".