Foto: TT
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Wada-rapport kritiserar dopningstesterna under Rio-OS

RF:s Tommy Forsgren om bristerna: "Det var helt tomt på tävlingsdagen"
0:57 min

I morse svensk tid publicerade den internationella dopningsbyrån Wada sin rapport om hur antidopningsarbetet fungerat under OS i Rio i somras. Det är ingen rolig läsning. Framförallt hade dopningskontrollanterna svårt att hitta aktiva när de inte tävlade, vilket ledde till att det togs mycket färre prov än planerat.

"Faktum är att ofta lyckades bara 50 procent, eller färre, av de planerade testerna utföras", står det i rapporten.

Wada-rapporten menar att bristerna uppstod på grund av för lite pengar, dålig koordinering av arbetet och motsättningar mellan de lokala arrangörerna och den brasilianska antidopningsbyrån.

Bland det som inte utfördes var bland annat tester av fotbollsspelare på icke matchdagar, och även väldigt få blodtester i de sporter som kallas högriskidrotter, till exempel tyngdlyftning.

Tommy Forsgren, som jobbar med antidopning på RF, var med i Rio och jobbade som ansvarig för basket och golf och håller med om vad som beskrivs i rapporten.

– Jag upplevde själv mycket av problemen. Jag var där två dagar innan och etablerade kontakt. Då var båda stationerna tomma skal när jag kom dit. Men allting skulle vara på plats till tävlingsdagen, men inte i något av fallen var det så när jag kom dit på tävlingsdagen, det var helt tomt fortfarande, säger han till Radiosporten.  

Rapporten tycker dock att det var positivt att den speciella insatsen som gjordes före spelen lyckades visa att över 4 000 idrottare inte hade testats alls under 2016 fram till OS, och att nästan 2 000 av dem tävlade i så kallade högriskidrotter.

Mer om Dopning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".