Foto: TT
Foto: TT

Johan Olsson om Therese Johaugs dopning: ”En chock”

Svenska skidåkarna om Johaug: "Var en chock"
2:13 min

Skidlandslaget hade presskonferens inför säsongen.
Ett av de största samtalsämnena: 
Therese Johaugs dopning.
– Det var en chock, säger Johan Olsson till Radiosporten.

De svenska skidåkarna har, med några få undantag, varit väldigt anonyma och tysta i skandalen kring Therese Johaug och den övriga norska dopningen.

Men när landslaget i dag hade en pressträff inför den kommande säsongen kom mycket av pratet, föga förvånande, att handla om Johaug.

Marcus Hellner var en av de som för första gången uttalade sig om den norska stjärnan:

– Det har hänt en hel del, mest känner man bara att det är trist, sade han, innan han fortsatte:

– jag har inte så mycket kommentarer, om Therese (Johaug) så är det en utredning som väntar, men det där med Therese var ju en liten chock.

Ida Ingemarsdotter berättade att norskorna inte är opåverkade av skandalen:

– Det märktes lite när man pratade med dem men jag tycker ändå att de var vid gott sinne, sade hon på frågan om hur det norska laget påverkats av Johaugs dopningsskandal när de var på träningsläger i Val Senales samtidigt.

Hör svenska åkarna om norska bruket av astmamedicin i ljudklippet nedan

Landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson fick prata mycket om den svenska hanteringen av astmafrågan och medicinering över huvud taget.

– Vi har regelbundna avstämningar med varje åkare. En rutin vi har är att två gånger per år får vi in skriftligt vilka mediciner och kosttillskott våra åkare har, sade han bland annat, och fortsatte:

– Blir det så att man får ett nytt läkemedel förskrivet från mig eller någon annan läkare så går vi tillsammans in på RF:s (riksidrottsförbundets) röd-gröna lista och tittar på läkemedlet.

Johaugs dopningsfall sade han så här om:

– Det är förvånansvärt och olycklig att det har blivit på det sättet. Det är klart att det är förvånande och många olyckliga omständigheter. Jag har ingen anledning att misstro Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".