Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Johan Olsson.
Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Johan Olsson avstår touren. Foto: TT

Tour de Ski får nobben av Sveriges stjärnor

Stina Nilsson om Tour de Ski: "Prioriterar andra saker"
1:23 min

Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Johan Olsson. Alla nobbar vinterns Tour de Ski, enligt vad Radiosporten erfar.

En lång rad profiler nobbar Tour de Ski – som varje vinter runt nyår, och första veckan i januari, får massiv uppmärksamhet i skidvärlden.

– Jag tror att jag inte åker touren i vinter, för att i stället prioritera träning inför det kommande mästerskapet, säger Stina Nilsson till Radiosporten, och syftar på VM i Lahtis som börjar sex veckor efter Tourens sista etapp.

Stina Nilsson säger att denna tour utan tvekan var förra vinterns största bakslag.

– Efter jul är min plan att inte köra Tour de Ski, säger Johan Olsson idag. Det är ju ganska sällan jag verkligen klarat av hela Tour de Ski, och för mig är det ett för stort riskmoment.

Charlotte Kalla gav beskedet i juli, till Örnsköldsviks Allehanda, att hon skippar touren för att i stället få betydelsefull träning inför VM. Hon var ifjol bästa icke-norska åkare när hon klättrade in på fjärde plats på Alpe Cermis.

Och Ida Ingemarsdotter, som länge var med i toppen ifjol:

– I dagsläget tror jag inte att jag kommer till start.

Maria Rydqvist, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson är, enligt vad Radiosporten erfar, på den klart positiva sidan till att satsa hårt på Tour de Ski.

Årets upplaga avgörs i Schweiz, Tyskland och Italien den 31 december till 8 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".