Filip Forsberg.
Filip Forsberg. Foto: Mark Humphrey

Filip Forsberg: ”Målet är att vinna Stanley Cup”

Reportage med Filip Forsberg
5:40 min

Efter att ha lett klubben i poängproduktion de senaste två säsongerna och med nytt fett stjärnkontrakt är förväntningarna och därmed också kraven större än någonsin på nye Nashville stjärnan Filip Forsberg.

– Ja, det blir väl så när man gör nåt bra. Det blir väl så att folk förväntar sig att man ska göra något bra igen. Men dom största kraven har man ändå på sig själv och det är klart att varje år så vill man vara bättre för att hjälpa fram laget till ännu mer framgång, så är det ju.

Ja, för Nashville tippas ju väldigt högt och när EA Games gjorde en simulerad säsong så slutade den med att ni vinner allt.

– Jo, men det är dom förväntningarna vi har själva också liksom, vi vill först och främst ta oss till slutspel och därifrån är det klart att målet är att vinna Stanley Cup. Vi hade ett bra år i fjol men samtidigt vet vi att vi kan bättre och det vill vi visa också.

Han är kanske inte Sveriges mest kända Filip ännu. Frågan är vem som är det...

– Det är väl prinsen, Carl Philip... och...  Filip och Fredrik..

Men Filip har också ett efternamn som förpliktar, så här säger Adam Vingan som följer Nashville.

– Jag går tillbaka till Peter Forsberg. Jag tror Filip kan bli en sån spelare som Peter var - en stark pålitlig spelare som du kan räkna med gör det viktiga målet när det behövs men också den defensiva insatsen när det behövs. En tvåvägsspelare

Den som säger så är alltså journalisten Adam Vingan som skriver om klubben för tidningen The Tennessean och han menar att han t o m känner igen tacklingarna som Filip nu utför som dom var typiska för Peter.

Ledarskapet i Nashville i form av General Managers Davis Poile och coach Peter Laviolette ser Filip Forsberg inte bara en som utpräglad målskytt utan som en defensiv forward som spelar i numerära underlägen och i matchernas slutskede och om sin allt större roll säger Filip så här:

– Jo, hockey funkar ju så det är 200 foot lång rink. Det är ju ett spel över hela rinken du har inte råd att vara dålig i någon zon för du förlorar för mycket på det.

Hans kontrakt han fick i somras på 6 miljoner dollar om året i 6 år framöver placerar honom som den 7:e högst betalda svensken i ligan efter Henke Lundqvist, bröderna Sedin, Nicklas Bäckström och Henrik Zetterberg. Och det känns inte oväntat bra att ha fått ett sånt kontrakt.

– Ja, det är klart det är skönt att få vara kvar med ett riktigt bra lag med stor framtidstro så det vill man ju vara med om.

Jag har hört att du också kallats prins Filip av fansen och på twitter?

– Ja, det är väl några Predators fans som försökte få igång det men det har nog dött ut redan tror jag.

Victor Arvidsson då , han är het?

– Ja. Han är bra och skapar lägen och sätter dit den också när han får chansen.

Victor Arvidsson har gjort 4 mål och har 6 poäng. Filip Forsberg har inget mål efter 8 matcher och ligger med sina 5 poäng 1 poäng efter hur han startade i fjol. Detta och lagets allmänna dåliga inledning har skapat en del gnäll bland fansen

– Det är väl klart att hur det än är, hur det kan kännas och det kan kännas bra, så kommer ju alltid media kolla på om det står 0 eller 1 eller 2 eller 3 i målkolumnen så är det ju bara.

Vad kollar du på då. Vad känner du att du gjort? När känner du när du gjort en bra match?

– Nej, men det är väl arbetsinsatsen så att säga. Vissa matcher så gör man ju mål och det känns bra, men vissa matcher kan du ha gjort mål och det känns som skit ändå för du har varit dålig ändå så. Det är det hela. Det stora hela.

Du tacklas rätt bra också.

– Ja jag försöker så mycket det går.

Jag måste fråga om PK Subban också som har kommit till laget, vad tillför han laget:

– Han tillför jättemycket, han är ju en av de bästa offensiva backarna i ligan och verkligen rör pucken uppe i banan riktigt bra. Och sen spelar han ju ganska fysiskt också, så han gör det riktigt bra.

PK Subban är högst avlönad i Nashville före Rekka Rinne och på 3:e plats Filip Forsberg som också spås en framtid som lagkapten. Vad säger han då till sist om högt tippade Nashville jämfört med fjolårets upplaga som gick vidare i slutspel men åkte ut mot San Jose.

– Vi har ju i stort sett samma lag fast vi fått till några spelare som kan spetsa till det. Och sen förhoppningsvis har vi alla tagit ett steg till. Om vi kan hålla samma höga nivå och förhoppningsvis utvecklas  ännu mer, då tror jag det kan bli riktigt bra.

Jag vet att det verkar tjatigt om din ålder. Men du är vid 22-års ålder ett ledande namn i ett NHL lag, det är ju ganska fantastiskt.

– Jo, men det är kul, det är klart man vill vara det. Det är ju det man har spelat för. Man vill ju vara en av de ledande spelarna . Sen gäller det ju att du är det också. Bara för att det står så på pappret innebär det ju inte att det kommer av sig självt.

Men du har 5 poäng hittills och även om du inte gjort några mål så är väl det helt OK?

– Ja det tycker jag. Det har väl varit lite trögt men jag tror det blir bättre och bättre för laget också.

 


Svenskar, lönecap 16/17
(första siffran är lönecap 16/17, dvs genomsnittet på kontraktet, den andra är lönen 16/17. Cap visar mer än lön för den flukturerar efter sorts kontrakt.

Henrik Lundqvist, NY Rangers
 $             8,500,000.00
 $             9,500,000.00

Daniel Sedin, Vancouver
$             7,000,000.00
$             7,000,000.00

Henrik Sedin, Vancouver
 $             7,000,000.00
 $             7,000,000.00

Nicklas Bäckström, Washington
 $             6,700,000.00
 $             7,000,000.00

Erik Karlsson, Ottawa
 $             6,500,000.00
 $             7,000,000.00

Henrik Zetterberg, Detroit
 $             6,083,333.00
 $             7,500,000.00

Filip Forsberg, Nashville
 $             6,000,000.00
 $             6,000,000.00

Loui Eriksson, Vancouver
 $             6,000,000.00
 $             8,000,000.00

Tobias Enström, Winnipeg
 $             5,750,000.00
 $             5,750,000.00

Alexander Steen, St Louis
 $             5,800,000.00
 $             6,500,000.00

Gabriel Landeskog, Colorado
 $             5,571,479.00
 $             5,500,000.00

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".