Foto: TT
Pär Gerell under OS-kvalet. Foto: BJ֖RN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån

Sverige nära bordtennis-EM

Sverige besegrade Slovakien med enkla 3-0 och har nu två vinster i kvalet till EM i bordtennis i Luxemburg om ett år.

– Det är väl inte helt klart med EM ännu, men vi har i alla fall gett oss de bästa förutsättningarna, sade Sveriges förbundskapten Marcus Sjöberg.

Anton Källberg inledde med seger i tre raka set mot Wang Yang. Pär Gerell ersatte skadade Kristian Karlsson och gjorde också han 3-0 mot Bai He.

– Pär rörde sig bra och tappade väl bara koncentrationen i mitten av tredje set, sade Marcus Sjöberg.

Bai He vände 3-5 till 10-8, och gick fram till två setbollar. Men sedan spelade Gerell distinkt och aggressivt de resterande bollarna och vann med 12-10.

Mattias Karlsson skulle sedan gå in och kopiera sina lagkamraters prestationer. Det började bra, men Lubomir Pistej spelade en hel del på chans - vilket gick hem och han eldade på publiken i ett försök att störa svensken. Men Karlsson höll sig lugn.

– Han (Pistej) är ofta ute efter att påverka sina motståndare. Mattias uppträdde proffsigt och det gick vägen, sade Marcus Sjöberg.

Det krävdes dock en timeout vid underläge med 3-4 i skiljeset. Förbundskaptenen gav några goda råd under den pausen och Mattias Karlsson tog sex raka poäng för att till slut vinna klart.

För Sveriges damer blev det ingen lyckad kväll mot Ungern. Det började med att Li Fen överraskande förlorade mot Dora Madarasz, som är rankad nästan 70 platser lägre på världsrankingen.

– Li kände av en sträckning i skuldran och kunde inte smasha. Det var väldigt tråkigt, sade Matilda Ekholm.

Li Fen avstod också sin andra singel. Sveriges enda vinst togs av Matilda Ekholm som vann en tuff femsetare mot Georgina Pota, som hon spelade dubbel med på EM senast.

– Vi känner varandra väl och tränar tillsammans. Jag har 4-0 mot henne, sade Ekholm.

Mer om Bordtennis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".