Carl Jenner och Sarah Sjöström.
Carl Jenner och Sarah Sjöström. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sarah Sjöström bryter med Carl Jenner

Sarah Sjöström: "Viktigt att byta tränare"
3:27 min

Simstjärnan Sarah Sjöström bryter med sin tränare Carl Jenner. I stället kommer Johan Wallberg ansvara för hennes träning.

”Detta blir en nytändning för mig och den kick jag vill ha”, skriver Sjöström på Instagram.

Carl Jenner har varit Sarah Sjöströms tränare under alla år som hon tillhört världseliten. Med Jenner som tränare har Sjöström vunnit bland annat fyra VM-guld och tre OS-medaljer. Men nu avslutar de samarbetet.

– Jag och Carl har jobbat tillsammans i väldigt många år och det har varit hur kul som helst. Jag kände att det roligaste är att avsluta samarbetet på topp. Att vinna OS-guld. Det var det vi sa när vi började för 10 år sedan, säger hon till SVT Sport.

Sjöström säger vidare att det är viktigt för henne att få ny inspiration för att förlänga sin elitkarriär.

– Jag inspireras mycket av till exempel Therese Alshammar, hon har jobbat med flera olika tränare under sina karriär. Nu är hon 39, och jag hoppas att jag kan hålla på så länge. Och då tror jag att det är viktigt att byta tränare.

Läs här om Sjöströms OS-framgång

Radiosportens expert Anna-Karin Kammerling om Sjöströms besked:

– Jag har full förståelse för Sjöström som känner att hon vill prova något nytt. Samtidigt har hon ett vinnande koncept, Carl vet hur hon ska lägga upp sin träning. Så av den anledningen lite förvånad. Men ändå inte, säger Kammerling.

Johan Wallberg kommer nu ta över träningen av Sjöström. Han har fram till nu tränat Therese Alshammar och är ansvarig för simförbundets elitcenter vid Eriksdalsbadet i Stockholm där Sjöström tränar.

– Jag tror det kan ge henne jättemycket, säger Kammerling. 

Läs Sjöström inlägg på instagram här.

Carl Jenner till Radiosporten om beslutet:

– Det var något som var naturligt och som känns bra, säger Jenner.

Carl Jenner blir kvar inom svensk simning. Jenner har anställts som ny landslagscoach.

"Ett av Carls uppdrag blir att tillsammans med förbundskapten Ulrika Sandmark och andra tränare lotsa fram unga lovande simmare till internationella landslagsmedaljer", säger förbundets sportchef Henrik Forsberg i ett pressmeddelande.

Hör Forsberg utveckla Jenners roll i ljudklippet nedan.

OS: Guld på 100 meter fjäril, silver på 200 meter fritt, brons på 100 meter fritt 2016

VM: Guld på 100 meter fjäril 2009, 2013 och 2015 och på 50 meter fjäril 2015, silver på 100 meter fritt 2013 och 2015 och på 4x100 meter medley 2015, brons på 50 meter 2015. Dessutom tre VM-guld i kortbana.

EM: Guld på 100 meter fjäril 2008, 2010 och 2016, på 50 meter fjäril 2012, 2014 och 2016, på 100 meter fritt 2012, 2014 och 2016, på 4x100 meter fritt 2014.

Relaterat

Mer om Simning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".