Arkivbild: Rikard Grönborg. Foto: Ludvig Thunman / TT.
Arkivbild: Rikard Grönborg. Foto: Ludvig Thunman / TT.

Trots många nej tack – förbundskapten Rickard Grönborg upplever att spelarna vill spela för Tre Kronor

Grönborg: "En fantastisk resa att få göra"
5:27 min

Precis som Pär Mårts har Rikard Grönborg tvingats hantera många nej när han tagit ut sin första "vanliga" Tre Kronor-trupp.
Men han håller inte med om att det är svårt att få spelare att ställa upp.
– Det är inte konstigt, utan det är ganska normalt, säger han om spelarna som nobbar.

Linus Omark, André Petersson, Andreas Engqvist, David Ullström, John Norman, Andreas Thuresson, Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson.

Där har ni spelare som tackat nej till Tre Kronor, av skade- och personliga skäl. Några har skador som stoppat dem från spel även i sina klubblag. Vissa spelare spelade dock så sent som den gångna helgen i sina klubblag, men har ändå valt att inte spela i landslaget.

Men Tre Kronors förbundskapten Rickard Grönborg anser inte att det har varit några problem med att få spelare att ställa upp för Tre Kronor.

– Jag känner att alla spelarna verkligen vill spela. Vi har fått några skadeåterbud. Det är vissa spelare vi har tittat på som har haft småskador, och jag tror att det är en som har haft personliga skäl, säger han till Radiosporten, och fortsätter:

– Det är väl i stort sett det enda som har hänt. Men resten av spelarna som vi har ringt runt till – framför allt det äldre gardet – har varit väldigt positiva till att spela.

Men från sidan kan det se ganska märkligt ut att man spelar i SHL på helgen men sedan är för skadad för att spela i Tre Kronor...
– För dig kanske, men för de som lever i den verkligheten är det helt annat. Att komma hit och spela på sprutor i en landslagsturneringen och inte kunna ge 100 procent när man slåss om en VM-plats är inte det ultimata heller.

– Vi har tagit det beslutet, och ofta har vi tagit det beslutet tillsammans. Vi har ju vissa spelare att välja på. För dig kanske det ser konstigt ut, men för oss som lever med den här dialogen är det helt normalt.

Så du upplever att spelarna vill spela för Tre Kronor?
– Ja, absolut.

I ljudklippet här ovanför hör du en längre intervju med Rickard Grönborg, där han bland annat försvarar sig mot kritiken om att Tre Kronor spelade för passivt och tråkigt i World Cup, och vad han vill se i Karjala Tournament, som inleds i morgon.

Relaterat

Mer om Tre Kronor/ishockey-VM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".