Henrik Stenson vann British Open 2016
Henrik Stenson vann British Open 2016. Foto: Christer Höglund/TT

Henrik Stenson: ”Det är stort att bli odödlig”

Henrik Stenson: ”Har pokalen i köket”
8:22 min

I en exklusiv intervju berättar Sveriges första manlige majorvinnare om succéåret – och om satsningen mot revansch och guldjakt i Tokyo-OS 2020.

Henrik Stenson har haft ett lysande år. Som första svenska man vann hann en major i golf, när han tog hem British Open i somras. Dessutom tog han silver i OS i Rio.

Nu toppar han Europatour-rankingen och har chansen att stå som slutsegrare när bara tre turneringar återstår. När Radiosporten når honom är han hemma i Orlando efter andraplatsen i Kina i helgen.

– Det är lite jetlag, 12 timmars tidsskillnad brukar kännas av lite, säger han.

Det är just i Henrik Stensons hemstad Orlando i Florida som USA:s presidentval kan avgöras, Donald Trump och Hillary Clinton kämpar in i det sista för att vinna Florida.

Florida är delstaten som kan komma att avgöra hela presidentvalet, men Orlando-bon Henrik Stenson är inte särskilt imponerad av valrörelsen.

– Eftersom jag inte är röstberättigad här så kan man mer stå och titta som åskådare, det har varit en intressant valrörelse så kan man väl uttrycka det om man ska vara politiskt korrekt och kanske mer politiskt korrekt än de som kandiderar, säger han.

Har du någon favorit ändå?

– Inte egentligen faktiskt, jag lämnar det till dem som får rösta.

Henrik Stenson sitter hemma i Orlando. Han kom hem från Kina i måndags, efter andraplatsen i världstourtävlingen i Shanghai. Nu toppar han Europatourens ranking och har klättrat till en fjärdeplats på världsrankingen. 2016 fortsätter att vara Henrik Stensons år.

– Skönt att komma hem här en vecka innan jag ska i väg igen, lite träning och familjetid i Florida innan det bär av till Sydafrika och Dubai, säger han.

Det återstår tre tävlingar på Europatouren innan Henrik Stenson kan stå som segrare, i det som kallas Race to Dubai. Tävlingarna som är kvar spelas i Turkiet, Sydafrika och Dubai. Men trots att Henrik Stenson har chans på slutsegern så väljer han att avstå tävlingen i Turkiet.

– Jag känner att jag inte vill ligga ute fyra veckor i rad, familjen reser inte med i år, så jag känner att kvalitet är bättre än kvantitet, det är bättre med tre bra tävlingar än att spela fyra och göra någonting mittemellan, säger han.

I somras blev Henrik Stenson den första svenska manliga golfspelaren att vinna en major, när han stod som segrare i Britsh Open. Det är en seger som han fortfarande tänker på i stort sett varje dag, mycket tack vare sitt köksbord i Orlando.

– Med tanke på att jag har Claret Jug (pokalen reds anm) i köket så ser jag den varje dag när jag är hemma, man måste få unna sig att njuta i vardagen, lyckas man med en sådan bedrift att få plocka den där pojkdrömmen så måste man hinna njuta lite också, säger han.

OS-silvret från Rio har han också placerat så att han kan se det så ofta som möjligt.

– Den är i prisskåpet på mitt kontor, den har varit med på flera ställen, den var i Kina förra veckan, de ville ha med den för några bilder så den har varit ute och rest, säger Stenson.

Ser du att du är med om fyra år i Tokyo också?

– Det är absolut någonting som jag siktar på, det hade väl varit en lämplig avslutning på OS-karriären att försöka ta revansch på silvret, säger han och fortsätter:

– Jag är sugen på att försöka ta någon major till eller två, så fem år ser jag framåt.

Mer om Golf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".