Magnus Wislander hyllar Sveriges insats.
Magnus Wislander hyllar Sveriges insats. Foto: Emil Langvad/TT

Wislander hyllar ”nya” Sverige: ”Stora plustecken”

Wislander hyllar "nya" Sverige: "Stora plustecken"
2:03 min

Ny förbundskapten och många nya spelare i nyckelroller i handbollslandslaget. Det slutade med en imponerande EM-kvalseger mot Montenegro, 36-21.

– Det var mycket plustecken, säger Radiosportens expert Magnus Wislander.

Det har hänt mycket sedan OS i somras. Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson har slutat. Dessutom har nyckelspelare med över 700 landskamper avslutat landslagskarriären, Kim Andersson (227), Tobias Karlsson (180), Fredrik Petersen (157) och Mattias Andersson (148).

Men det nya landslaget med nya förbundskaptenen Kristján Andrésson fick en drömstart. Sverige kopplade grepp direkt från start och ledde med 14-9 i paus. Sverige ryckte i början av andra halvlek fram till 18-10 och sedan var segern aldrig hotad.

Andrésson berättar dock för Radiosporten att han var nervös inför matchen.

– Det finns alltid pirrighet inför match, särskilt är man ska göra debut som tränare för ett landslag. Men jag ser det som en friskhetstecken att jag bryr mig om det här jobbet och att jag ville att vi verkligen skulle lyckas, säger Andrésson som var nöjd med spelet.

– Laget kliver dit och alla jobbar stenhårt.

Hör intervjun med Andrésson här nedan

Radiosportens expert Magnus Wislander blev imponerad och hyllar nye förbundskaptenen.

– Det kan bara bli ett stort plustecken med tanke på att Sverige är överlägsna Montenegro. Man testar det tajta defensiva försvarsspelet som man får utdelning för, även kontringsspelet, säger Wislander.

Andrésson luftade flera spelare när matchen var avgjord.

– Det är en av Kristjáns sidor från tiden i Guif, att väldigt många känner sig delaktiga, att spelarna får tid och chans att utvecklas.

Wislander lyfter fram två spelare i matchen som han tycker var extra bra.

– Jim Gottfridsson gör en landskamp som är väldigt bra, han är idérik. Sen vill jag ge ett stort plus till Max Darj som inte har gjort många landskamper, men vilken jätte i försvaret han är, han får med sig de andra spelarna, säger Wislander och menar att saknaden efter Tobias Karlsson inte behöver vara så stor.

Gottfridsson blev bäste målskytt med sex mål.

– Jag har mycket självförtroende och har öppnat bra i klubblaget. Så jag hade energi och spelglädje, säger han.

Han gillar Andréssons spelstil.

– De är mycket för att vi ska kontra och köra hela tiden. Sen får det kosta ett par tekniska fel i andrafasen, säger Gottfridsson.

Sverige möter Montenegro, Slovakien och Ryssland i kvalet till handbolls-EM i Kroatien 2018. De två bästa lagen i gruppen kvalificerar sig för EM. Matchen mot Slovakien spelas på lördag.

Sverige-Montenegro 36-21 (14-9)

Sverige: Jim Gottfridsson 6, Jerry Tollbring 5, Niclas Ekberg 5, Jonas Källman 3, Lukas Nilsson 3, Mattias Zachrisson 3, Jesper Nielsen 3, Simon Jeppsson 2, Fredric Pettersson 2, Jesper Konradsson, Johan Jakobsson, Albin Lagergren, Viktor Östlund. Montenegro: Stefan Cavor 5, Vuko Borozan 5, Vasko Sevaljevic 4, Milos Vujovic 3, Nemanja Grbovic 2, Mirko Radovic, Marko Lasica.

Publik: 3 016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".