Elin Johansson förlorade mot uzbekiskan Nigra Tursunkulova i Rio-OS första omgång i taekwondo.
Elin Johansson förlorade mot uzbekiskan Nigra Tursunkulova i Rio-OS första omgång i taekwondo. Foto: Tobias Röstlund/TT

Efter OS-fiaskot: ”Jag kände mig minst och svagast i världen”

Elin Johansson: "Det känns lite suddigt, men jag kör ju mot Tokyo"
16 min

Hon var ett av Sveriges största medaljhopp i OS i Rio. Men vistelsen i Brasilien blev inte alls som taekwondostjärnan Elin Johansson hade tänkt sig. Guldfavoriten blev utslagen redan i den första omgången.

– Jag kände bara brist på självförtroende. Jag gick in och kände mig minst och svagast i världen. Det är så många som frågar också 'vad var det som hände?' men jag vet ärligt inte, säger Elin Johansson till Radiosporten.

Hon åkte till Rio som tvåa på världsrankingen i taekwondons 67-kilosklass, det var där Elin Johansson skulle ta guld. Nu har det gått drygt två månader sen OS-förlusten och Radiosporten träffar henne på Soo Shim taekwondoklubb i Skellefteå. Hon tog träningsledigt under september månad men för några veckor sen tog hon sig tillbaka till träningshallen igen.

– Det tog emot jättemycket. Det är först nu, senaste två-tre veckorna, som jag verkligen har tyckt att det har varit kul och känt ett sug. Så det har varit tungt och det har varit träningar där jag bara har stått och tittat på klockan och tänkt 'när får jag gå hem och lägga mig igen?'.

Suget börjar sakta men säkert komma tillbaka igen och förra helgen gjorde hon sin första tävling efter OS-förlusten. En internationell tävling i Serbien, som gav poäng till världsrankingen, och Elin Johansson slutade tvåa.

– Jag är faktiskt nöjd och känner att jag levererade jättefin och jättebra och jätterolig taekwondo på mattan. Det känns som att livet bara ordnar sig nu. Att få kliva upp där med alla de där känslorna att få vara glad och lycklig och samtidigt så aggressiv och laddad på samma gång, det är taekwondo för mig.

Nu har uppladdningen börjat inför nästa års stora mål som är VM, men frågan är om det blir en fortsatt satsning mot OS i Tokyo 2020?

– Det känns lite suddigt, men jag kör ju mot Tokyo när jag sitter här idag. Jag kör ju ditåt, sen behöver man väl inte säga något mer, ingen kan förutspå framtiden.

Mer om Kampsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".