Simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark (fr v), sportchefen Henrik Forsberg och förbundsordförande Ulla Gustavsson på pressträffen i Stockholm.
Simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark (fr v), sportchefen Henrik Forsberg och förbundsordförande Ulla Gustavsson på pressträffen i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Simstjärnorna dolde sponsorloggor

Simförbundets sportchef Henrik Forsberg: ”De har valt att inte följa våra spelregler”
3:35 min

Simstjärnorna Jennie Johansson och Michelle Coleman har stoppats från landslaget för att bland annat ha dolt logotyper för förbundets sponsorer.

– De har valt att inte följa våra spelregler, säger Simförbundets sportchef Henrik Forsberg.

Det handlar om att simmarna ska ha dolt logotyper på kläderna, redigerat bort loggorna på bilder de lagt upp på sociala medier och inte använt landslagskläderna trots uppmaningar.

– Vi tvingar ingen att lägga upp bilder där våra sponsorer syns. Men om de lägger upp bilder så kan de inte ta bort loggor från våra sponsorer från bilderna, säger Forsberg.

Enligt honom handlar det om att de under ett par år inte följt riktlinjerna.

– Om aktiva väljer att dölja sponsorloggor under pågående tävlingar och så, så är det ett ganska stort brott mot våra spelregler, säger Forsberg, och bekräftar att Johansson och Coleman är två av de tre simmare som för två år sedan fick skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin. Tidigare har simförbundet valt att inte namnge simmarna.

– Den tredje simmaren har uppfört sig exemplariskt efter det. Det hade Michelle och Jennie också kunnat göra, säger han.

Henrik Forsberg säger att efter att det hände igen på OS i Rio de Janeiro, kan man inte längre lita på Coleman och Johansson.

– Just nu gör vi inte det eftersom det är den tredje större händelsen i somras. Då är det en rad händelser och vad är det som säger att det inte händer en till?

Ytterligare ett av skälen bakom beslutet, som TT kunde berätta om i går, är något som hände under OS i Rio. Johansson och Coleman stängdes då av disciplinära skäl av från OS-avslutningen av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det var en serie händelser, inte en mängd men fler än en, och det handlade om under vilka förutsättningar man skulle få stanna kvar efter OS, hur det skulle vara förberett och hur man skulle sköta sig, sade Peter Reinebo, Sveriges truppchef i Rio, till TT i går.

Simmarna själva har inte kommenterat det inträffade. Både Johansson och Coleman får trots avstängningen fortsätta att träna med landslagsgruppen, men tas inte ut till mästerskap tills vidare.

Henrik Forsberg är självkritisk efter veckans mediarapportering.

– Vi ville hålla det internt men med facit i hand skulle vi kanske ha valt att inte göra det.

Både han och förbundskaptenen Ulrika Sandmark tror att konflikten kommer vara löst i god tid före långbane-VM i juni nästa år.

– Jag förutsätter att vi kommer komma överens och komma framåt. Det är jag helt övertygad om, säger Forsberg.

Mer om Simning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".