Henrik Kristoffersen ställer inte upp i Levi.
Henrik Kristoffersen ställer inte upp i Levi. Foto: Shin Tanaka

Slalommästaren Henrik Kristoffersen avstår världscuppremiären i Levi

Henrik Kristoffersen om sin operation efter fjolårssäsongen
3:57 min

Den norska alpinstjärnan Henrik Kristoffersen kör inte helgens slalompremiär i världscupen i finländska Levi. Han hoppar även över veckans landslagsläger i Kåbdalis i Sverige - av omtanke om landslagskompisarna.

– Nu är det så mycket ståhej kring mig. De ska slippa att bli påverkade av situationen som skidförbundet satt mig i, säger Kristoffersen till NRK.

Skälet till avhoppet är att Kristoffersen inte får teckna egna sponsringsavtal. Han har stämt Norges skidförbund som tillåtit den andre stjärnan Aksel Lund Svindal att ha egna lukrativa sponsringsavtal.

Kristoffersen kommer troligen att träna på egen hand den kommande tiden.

– Det är inte optimalt, men det får vara gott nog under en tid.

Norrmannen, som vann sex slalomtävlingar förra vintern och tog hem slalomcupen och slutade tvåa i den totala alpina världscupen, har inför årets säsong opererat bort sina halsmandlar för att minimera risken att bli sjuk. För Radiosporten berättar han att operationen var tuffare än han trodde.

– Jag gick ner väldigt många kilo, det var svårt. Det var tungt att komma tillbaka. Jag har aldrig varit utan träning så länge som jag var då. När man inte heller får äta riktigt de två-tre första veckor, det var väldigt tufft och en stor påfrestning på kroppen. En större påfrestning än vad jag trodde att det skulle vara. Det var krävande men jag är i fin form nu, säger Kristoffersen till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".