Foto: TT
Hansdotter vill utmana Shiffrin från toppen av prispallen. Foto: TT Foto: Hansdotter vill utmana Shiffrin från toppen av prispallen. Foto: TT

Alpin säsongsspecial i Sportextra – hör Hansdotter, Myhrer, Kling och övriga åkarna

Frida Hansdotter: "Blir något att bita i"
3:08 min

Ikväll är det alpin specialkväll i Sportextra. Hansdotter berättar om hur hon ska stoppa Shiffrin, Myhrer om sitt goda självförtroende, Kling om sin nya stjärntränare och mycket annat. Ta del av intervjuerna redan nu.

Hansdotter vill stoppa Shiffrin

2.03 - 2.36 - 2.65 - 3.07 - vad är det här för en sifferrad? Jo det är amerikanska alpinfenomenet Mikaela Shiffrins segermarginaler i slalom ifjol. Totalt han Shiffrin köra fem slalomtävlingar förra säsongen och vann samtliga. Men sen satte en knäskada stopp för säsongen och då passade Frida Hansdotter på att vinna totala slalomcupen, hennes första stora titel. Hansdotter tog en seger och totalt sju pallplatser på de tio slalomtävlingarna i världscupen ifjol. Frågan är hur hon ska kunna stoppa en frisk Shiffrin i år?

– Vi har absolut något att bita i. Det hon gör är fantastiskt. Men det är inte så roligt när hon vinner med två sekunder, men då får man hem och jobba hårdare för att slåss mot henne. Det är det som är inspirerande, säger Hansdotter.

Den här säsongens höjdpunkt är VM i St Moritz. Frida Hansdotter var trea i VM-backen i våras och siktar förstås på tredje raka VM-medaljen i slalom.


Myhrers självförtroende ska ge första VM-medaljen

André Myhrer avslutade fjolåret på bästa sätt då han vann sista slalomtävling, som dessutom avgjordes i VM-backen i St Moritz. Nu siktar Myhrer, som fyller 34 år i januari, på sin första VM-medalj.

– Det var viktigt för mitt självförtroende. Väldigt skönt att gå in i den här säsongen med det i ryggen. Jag ser väldigt mycket fram emot den här säsongen, det finns goda möjligheter, säger Myhrer.

Myhrer berättar om en ändring i utrustningen som gjorde att han lyfte i slalomtävlingarna förra säsongen.

– Jag fick en ny platta in mot Japan som vi tyckte fungerade bra direkt. Det vände då.


Kling tar internationell hjälp för att nå toppen

Kajsa Kling är Sveriges egentliga enda fartåkare. Hon har varit på VC-pallen en gång. Nu har hon skaffat den österrikiske stjärntränare Kurt Mayr.

– Han är väldigt duktig på analytiska delarna och se små detaljer. Han har haft åkare som varit absolut bäst. Just den här detaljanalyseringen är det jag behöver nu i min karriär. 


Swenn-Larsson drabbades av hjärnhinneinflammation

Anna Swenn-Larsson drabbades av hjärnhinneinflammation inför den här säsongen.

– Jag fick det i april och missade lite av våren och sen blev jag frisk i juni. Det var verkligen tråkigt.

Swenn Larsson hoppas kunna nå framgång i år med nya pjäxor.

– Jag har sedn födseln ett ben som är lite utåtroterat, så jag har mixtrat mycket i år med pjäxor för att få till det bra.


Här är svenska framtidshoppen

Frida Hansdotter 30, Maria Pietilä Holmner 30, André Myhrer 33, Jens Byggmark 31 och Mattias Hargin 31 - där har ni svenskarna som fått kliva upp på alpina prispallar under ganska många år nu. Gemensamt är att samtliga är över 30 år. Men vad finns bakom de här långlivade stjärnorna?

23-åriga Sara Hector slog igenom rejält för två säsonger sen, men skadade sig olyckligt i vintras. Emelie Wikström och Anna-Swenn Larsson väntar på att ta det sista klivet in i den absoluta världstoppen efter flera år där de legat mellan plats 15 och 25 i världen sett över hela säsonger. Magdalena Fjällström, Ylva Stålnacke och Lisa Blomqvist har alla hög potential men är alldeles för skadeförföljda hittills i sina unga karriärer.

På herrsidan finns Gustav Lundbäck, 23 år. Han har kört väldigt bra i Fis-tävlingar - det är kategori 3 efter världscup och Europacup, i den senare kategorin nådde han i våras sin första topp-tio-placering. Ett annat namn är Kristoffer Jacobsen, 22 år, som har lyckats bra i Fis-tävlingar, men inte i Europa-cupen.

Radiosporten har även pratat med Mattias Hargin som i somras drabbades av en tragedi då hans fru Matilda Rapaport omkom i en lavinolycka. Hör den intervjun här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".