Henriksson om EM-slutspelet.
Henriksson om EM-slutspelet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige lottades att möta Tyskland i EM-premiären

Henriksson om Sveriges EM-grupp: "God möjlighet att nå final"
3:44 min

Det blir Sverige mot Tyskland igen. Laget som vunnit EM sex år i rad ställs mot Pia Sundhages landslag i EM-premiären 2017. Men Lotta Schelin är optimist.

– Det är inte helt fel. Vi har haft ett spöke i Tyskland, men går vi vidare från gruppen kan vi inte möta dem förrän i en final, säger Schelin till Radiosporten.

Hör intervjun med Schelin i klippet här nedan

Även Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson ser mardrömsmotståndet som en drömlottning.

– Tyskland tror jag vinner gruppen. De är världens bästa lag. Men går Sverige vidare från gruppen så undviker vi Tyskland i slutspelet fram till en final. Så Sverige ger sig själva en god möjlighet att ta sig till en EM-final, det finns potential för Sverige att drömma högt, säger Henriksson.

Förbundskapten Pia Sundhage har en plan för hur laget ska besegra Tyskland.

– Vi vinner ju aldrig mot dem, men det tänkte vi ändra på nu. Vi tänker göra vissa grejer annorlunda. Vi måste hålla ut i 90 minuter, sen måste vi göra mål på målchanserna och vi har inte råd med misstag. Vi ska pumpa på med självförtroende och tänka på hur nära vi var dem i OS, säger Sundhage till Radiosporten.

Hör intervjun med Sundhage här nedan

Förutom Tyskland, som vunnit EM sex år i rad och som även slog Sverige i OS-finalen i somras, är de övriga lagen i Sveriges grupp Ryssland och Italien.

Richard Henriksson:

– Jag tycker Sverige ska vinna mot Ryssland. Det är inget dåligt lag, men de har ingen världsspelare som sticker ut och har inte gjort så bra resultat i tidigare mästerskap. Italien blir tuffare, de har mästerskapsvana. Men det är också ett lag Sverige ska vara nöjda med att få möta och vi ska kunna bli tvåa i gruppen, säger Henriksson.

Lotta Schelin om Ryssland och Italien.

– Italien är på väg upp och Ryssland är nästan alltid i EM. Men det är ändå lag som vi bör slå om vi vill gå långt. Så gruppen känns överkomlig och motiverande, säger Schelin.

Henriksson tror även att Sverige kan störa Tyskland i gruppspelet, inte minst då lagen möts i EM-premiären.

– En premiärmatch är alltid mer oviss, men det blir ännu mer så nu för Tyskland med till vissa delar nytt lag och ny förbundskapten (Steffi Jones). Det ger ett mer samspelt Sverige en större möjlighet att kunna störa Tyskland. Den matchen kommer bli häftig. Skulle Sverige vinna en sån match skulle de ge laget en enorm boost inför resten av mästerskapet, säger Henriksson.

Lyssna på klippet nedan där Henriksson tippar de övriga grupperna

Sverige inleder mot Tyskland den 17 juli.

– Det kommer bli en bra match, säger Schelin.


Lottningen: 

Grupp A: Nederländerna, Belgien, Danmark, Norge. 
 
Grupp B: Tyskland, Ryssland, Italien, Sverige. 
 
Grupp C: Frankrike, Österrike, Island, Schweiz. 
 
Grupp D: England, Portugal, Skottland, Spanien. 
 
De två bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal. EM spelas från 16 juli till 6 augusti.

Fråga

Mer om Damlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".