Salim Toorabally. Foto: Beatrice Janzon/SR
Salim Toorabally. Foto: Beatrice Janzon/SR

Säkerhetsvakten som stoppade terrorist vid Stade de France: ”Jag blev misstänksam”

Säkerhetsvakten: "Han betedde sig annorlunda"
7:15 min

När Sverige på fredag möter Frankrike i VM-kvalet i fotboll återvänder säkerhetsvakten Salim Toorabally till Stade de France i Paris. För ett år sedan blev han hjälte då han stoppade en av tre terrorister som försökte ta sig in på arenan där Frankrike och Tyskland spelade.

– Han betedde sig annorlunda, säger Toorabally om terroristen.

Terrorattentaten i Paris den 13 november förra året krävde 130 dödsoffer. Det kunde blivit fler om inte Salim Toorabally stoppade en av terroristerna som försökte ta sig in på vänskapsmatchen mellan Frankrike och Tyskland.

För Radiosporten berättar han nu om den kvällen, som var första gången han jobbade som säkerhetsvakt vid nationalarenan Stade de France i Parisförorten Saint Denis.

– Jag var väldigt stolt och nöjd att få börja jobba vid Frankrikes största arena. Stämningen var väldigt bra den där kvällen, säger 43-årige Salim Toorabally.

Han berättar att han såg en ung man som ville tränga sig förbi i kön, men som inte hade biljett.

– Han sa att någon annan hade biljetten där inne. Jag hindrade honom från att komma in, säger Salim Toorabally och fortsätter:  

– Jag måste in sa den här personen och var väldigt envis. Besökaren såg annorlunda ut och betedde sig annorlunda och jag blev misstänksam. Han fortsatte insistera men jag sa att jag hade fullt upp med alla människor och att det inte gick att gå in utan biljett.

Toorabally tog hjälp av sina kollegor för att stoppa mannen. Han hade ingen tanke på att det var en självmordsbombare.

Efter en stund hördes tre mycket kraftiga explosioner utanför arenan där matchen pågick.

– Den andra explosionen var extremt kraftig, större än den första. Marken skakade och rök som luktade steg upp mot himlen. Det kändes inte som Europa utan som ett land i krig, säger Salim Toorabally.

Han har själv invandrat från ön Mauritius och hade aldrig föreställt sig Frankrike som ett land där självmordsbombare kunde slå till. Nu förstod han att det handlade om en attack.

Många blev skadade när de tre terroristerna utlöste sina självmordsbomber längre bort vid en sportaffär och restauranger mittemot arenan. När han rörde sig ut från Stade de France såg han tre skadade personer som han gav första hjälpen – en syn han aldrig kommer att glömma.

– Det första offret hade mycket blod på benet och hudslamsor syntes. Chockerande bilder som följer med mig resten av livet, säger han.

Först i polisförhör några dagar senare förstod han att det var självmordsbombaren Bilal Hadfi 20 år som han hade stoppat och han insåg att han själv kunde han dött.

De dånande explosionerna hördes in på arenan men matchen spelades klart. Man ville inte skapa panik. President Francois Hollande blev evakuerad. Terroristerna hade förmodligen blivit sena till arenan och hann inte föra med sig så många människor in i döden som de hade planerat. Kroppsvisiteringen gör det också svårt att ha med sig sprängmedel.

En person dog i attrentatet. Salim Toorabally säger att det fortfarande är ett trauma för honom och varje gång han kommer till jobbet här minns han den första arbetsdagen.

Här i Frankrike har säkerhetsvakten Salim Toorabally, muslim från Mauritius som älskar sitt nya land, blivit till en hjälte och livet har förändrats. Han är glad och stolt över att han bjuds in till världsledare, idrottsevenemang som ATP-turneringen och konferenser i hela världen. 

Nu håller säkerhetsvakten föredrag på en timme i andra länder och är engagerad i integration, säkerhet och projekt om det han beskriver som en modern islam i Frankrike.

Han ser fram emot att arbeta under matchen mellan Frankrike och Sverige på fredag, den flyttades från den 13 november för att inte spelas på ett-årsdagen. Men det blir en speciell match, president Hollande ska sitta i publiken igen och en tyst minut ska hållas. Säkerheten kommer att vara mycket stärkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".