Max Salminen i sin finnjolle.
Foto: Tobias Röstlund/TT

Finnjollen blir kvar i OS

Det verkar som att Finnjolleklassen trots allt kan klara sig kvar bland de olympiska seglingsklasserna till OS 2020. Internationella seglarförbundet har beslutat att OS i Tokyo skall genomföras med samma klasser som i Rio i år.

Bakgrunden till hotet mot Finnjollen är att Internationella Olympiska Kommittén kräver att OS-seglingen skall ha lika många kvinnliga som manliga deltagare. I Laser, 470, 49:er och brädsegling finns det både en manlig och en kvinnlig klass medan Nacra 17 seglas med mixad besättning.

Finnjollen däremot där man bör väga runt 90 kilo eller mer, har inte någon motsvarande klass för kvinnor.

Seglarförbundet fattade redan förra året beslut om att ha samma klasser 2020 som i år.

Men det accepterades inte av IOK som krävde lika många deltagare av vardera kön, vilket skapade spekulationer om att Finnjollen skulle försvinna från det olympiska programmet.

Dagens besked innebär att man till OS 2020 vill behålla alla nuvarande klasser, och i stället skapa bättre balans mellan antal kvinnor och män genom att reglera deltagarantalet i klasserna.

Total likställdhet hoppas man att kunna nå till OS 2024.

Nu återstår att se om Internationella Olympiska Kommittén sväljer förslaget, som ju även om man lyckas jämna ut deltagarantalet skulle innebära att det finns fler medaljer att tävla om för de manliga deltagarna.

Först därefter kan Max Salminen och hans konkurrenter vara säkra på att de vågar sikta mot att segla OS i Enoshima utanför Tokyo om fyra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".